Eerste regens treffen de Rohingya-kampen

De eerste zware regenbuien van 2018 hebben de Rohingya-kampen in Bangladesh al direct getroffen, in de aanloop naar het gevreesde regenseizoen. Een aantal van de laaggelegen delen overstroomden, wat de toegang tot die gebieden meteen moeilijker maakte.

Woensdag begon het te regenen, gevolgd door een hevige stortbui op donderdagochtend lokale tijd. Daarmee is het pre-regenseizoen aangebroken – waarin vaak al zware stormen en  regenbuien voorkomen – als voorbode van het zware regenseizoen dat eind mei of begin juni wordt verwacht. Woordvoerster Daphnee Cook van Save the Children: “De eerste zondvloed zorgde al meteen voor een ravage in de kampen. Het is bizar hoe snel zand in modder verandert en hoe snel zich grote water- en modderpoelen vormen.”
 
Meer risico's voor de Rohingya
De regens zorgen voor nieuwe uitdagingen voor de Rohingya die het geweld in Myanmar ontvluchtten. Ze wonen onder zware omstandigheden in de overbevolkte kampen, afhankelijk van voedselrantsoenen. Vanaf nu moeten ze zich ook zorgen maken over stormen, zware regenval, het risico op overstromingen en aardverschuivingen en een groter risico op de uitbraak van ziekten.
 
Cook: “Dit weer is extra gevaarlijk voor kinderen. Ze lopen een hoger risico op huid- en andere ziektes door de luchtvochtigheid en de regens. Gezondheidsdiensten, voedingscentra en veilige opvangplekken voor kinderen waar ze tot zichzelf kunnen komen en met vriendjes kunnen spelen, worden door de regen moeilijker bereikbaar. Of zelfs helemaal onbereikbaar.”

Wat doet Save the Children 
Save the Children zette de afgelopen maanden samen met andere organisaties zwaar in op de voorbereiding op het regenseizoen. Gezinnen op de meest kwetsbare plekken kregen materiaal om hun hut van bamboe en tentzeil te versterken, de waterafvoer en bruggen werden verbeterd en hellingen werden versterkt. Kinderen kregen identiteitsarmbandjes zodat ze makkelijker met hun familie kunnen worden herenigd als ze de weg kwijtraken in de modder.
 
De hulporganisatie versterkte ook haar eigen klinieken en kindvriendelijke ruimtes. Een deel van de hulp van Save the Children is ‘mobiel’ gemaakt om de mensen te bereiken die door de regen vastzitten. Cook: “De internationale gemeenschap moet meer bijdragen, we mogen mensen niet aan hun lot overlaten. We willen ook dat er veilige plekken worden aangewezen om de kwetsbaarste families onder te kunnen brengen – waar ze niet langer blootstaan aan overstromingen of aardverschuivingen.”
 
Cycloonseizoen
Niet alleen de regens gaan de komende maanden voor nog meer problemen zorgen; ook het cycloonseizoen staat voor de deur. De vrees is dat wanneer een hevige storm de kampen treft, de gevolgen rampzalig kunnen zijn.