Kinderrechten in Jemen

Vechten voor kinderrechten in Jemen

Dit weekend kregen we verontrustend nieuws van onze collega’s in Jemen. Een paar weken geleden hielpen we de ernstig ondervoede Nusair.

We konden zijn leven redden in één van onze ondervoedingsklinieken en het gezin kreeg voedselbonnen. Totdat het gezin op een dag vertrokken bleek te zijn; op de vlucht voor het naderende front en de bommen. Afgelopen week vonden we Nusair en zijn moeder Suad. En helaas bleek het niet goed te gaan met het jongetje.

"Het werd te gevaarlijk"
Suad vertelt: “Het ging echt beter met hem. Hij was wat aangesterkt, draaide zich uit zichzelf weer op zijn buik en dankzij jullie voedselbonnen kon ik voedsel voor hem kopen. Maar we hadden geen keuze: we moesten daar weg. Het werd te gevaarlijk. We zijn gevlucht naar een plek buiten de stad. Verder weg van het geweld, maar ook verder weg van medische zorg en voedsel. Ik ben blij dat ik jullie weer gevonden heb: Nusair is namelijk weer ziek. Hij heeft al een paar dagen ernstige diarree. Ik zie hem weer wegglijden en kan niet met hem naar het ziekenhuis.”

Bang voor de honger

Ons team heeft Nusair ogenblikkelijk naar de dichtstbijzijnde kliniek van Save the Children gebracht en Suad is meteen weer aangesloten op ons voedselhulpprogramma.

Suad: "Zo veel oorlog. Zo veel geweld. Toen de oorlog begon, waren we vooral bang voor de kogels en de bommen. We zijn er voor gevlucht: hier maken de kinderen meer kans om te overleven. Nu ben ik ook bang voor de honger. Ik waak dag en nacht over mijn kinderen, want ik overleef het niet als één van hen sterft."

Internationale Dag van de Rechten van het Kind

Vandaag bestaat het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind precies 29 jaar. Dit verdrag, onderschreven door 196 landen, zou kinderen moeten beschermen tegen onrecht. Desondanks sterven er in Jemen elke dag 100 kinderen van de honger. Elke dag dat politieke leiders elkaar vertwijfeld aankijken en niks doen, werken onze mensen dapper door om kinderlevens te redden. Sinds het begin van de oorlog in Jemen kunnen 140.000 kinderen zoals Nusair rekenen op onze voedselhulp en hebben we al meer dan 78.000 ondervoede kinderen behandeld. En daar gaan we mee door, totdat onze hulp niet meer nodig is en de rechten van kinderen in Jemen weer gerespecteerd worden.