Graffiti-artists uit Zuid-Soedan maken kunstwerken in Den Haag

Stories of Change. Onder die noemer hebben graffiti-artists uit Zuid-Soedan tegenover het centraal station in Den Haag in vier dagen tijd een aantal kunstwerken gemaakt.

Abul Deng en James Aguer van het kunstenaarscollectief AnaTaban (‘Ik ben moe’) uit Zuid-Soedan laten zich daarbij inspireren door verhalen van hun landgenoten. De verhalen gaan over de veerkracht van mensen en de hoop voor de toekomst. Straat- en muurkunst zijn al eeuwen een symbool voor de vrijheid en een manier om de stem van mensen te laten horen.

Waar en wanneer? 
Wanneer: 10-13 september
Waar: Laan van Reagan en Gorbatsjov (tegenover centraal station Den Haag)

De kunstenaars zijn aan de slag gegaan op verzoek van de Dutch Relief Alliance (DRA), een coalitie van 16 hulporganisaties. De DRA biedt in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken snelle noodhulp in verschillende crisisgebieden.

Strijdende groepen, droogte en honger
De verhalen uit Zuid-Soedan zijn verzameld door medewerkers van een aantal organisaties die bij de DRA zijn aangesloten. De afgelopen jaren sloegen miljoenen mensen op de vlucht in Zuid-Soedan vanwege het geweld van strijdende groepen, droogte en honger. Via de DRA kregen al ruim 2,5 miljoen mensen onder meer voedsel en (land)bouwmateriaal, gezondheidszorg, schoon drinkwater en voorlichting over hygiƫne, en werden kinderen behandeld tegen ondervoeding.

Dutch Relief Alliance
De Dutch Relief Alliance biedt in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken snelle noodhulp in verschillende crisisgebieden. Sinds de start van gezamenlijke hulpacties in Zuid-Soedan werkten CARE, Cordaid, Dorcas, Red een Kind, ICCO, Plan International Nederland, Save the Children, Tearfund, War Child, Oxfam Novib, Stichting Vluchteling, World Vision, ZOA, Terre des Hommes er samen onder de vlag van de DRA.

De kunstwerken staan in het parkje tegenover het centraal station (Laan van Reagan en Gorbatsjov), waardoor duizenden voorbijgangers betrokken raken bij het project en door de ogen van de kunstenaars een beeld krijgen van de situatie in Zuid-Soedan.
 
Op 13 september om 16 uur is er een ontmoeting tussen de kunstenaars en leden van de Tweede Kamer bij het kunstwerk, waarvoor ook Reina Buijs, Directeur-Generaal Internationale Samenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is uitgenodigd.