Kinderen uit Oost-Ghouta hebben dringend hulp nodig

Terwijl de wereld haar adem inhoudt over de volgende stappen van Rusland, Amerika en de Syrische strijdende partijen, hebben kinderen in Syriƫ andere zorgen.

Sinds grote delen van Oost-Ghouta onder bewind zijn van de Syrische overheid, hebben 151.000 mensen het gebied mogen verlaten. Vooral vrouwen en kinderen worden door Syrische soldaten overgeplaatst naar tentenkampen. In dit proces worden mannen en vrouwen uit elkaar gehaald en zelfs kinderen worden van hun moeder gescheiden.

Na jarenlange bombardementen, angst, verwoesting, honger en verdriet wordt het leven van deze kinderen opnieuw op zijn kop gezet. Ook al was hun huis en buurt veranderd in een oorlogsgebied, het was nog steeds wel thuis. Nu zitten ze in een onbekende omgeving in een tentje, zonder hun vriendjes en familie. De fysieke en mentale staat waarin zij verkeren is enorm zorgwekkend. Ze zijn ondervoed, verzwakt, doodsbang, getraumatiseerd en hebben vaak dringend medische zorg nodig.

De plotselinge toestroom van deze grote groep kinderen zet onze hulpverleners ter plekke voor grote uitdagingen. Er is namelijk een dringend tekort aan voedsel, medicijnen en mankracht om alle kinderen de zorg en aandacht te geven die nu nodig is.

Jouw bijdrage zetten we concreet om in voedselpakketten, warme maaltijden, medicijnen, psychosociale hulp en de opvang van alleenstaande kinderen. Daarmee geef je kinderen de kans om weer aan te sterken en om hun trauma’s van de afgelopen jaren te verwerken.

*Gezien de kritieke en onveilige situatie hebben we geen recent fotomateriaal van de evacuaties of de noden uit de tentenkampen. De foto boven aan deze pagina is van Fatima, een meisje dat we eerder hielpen na de belegering van Aleppo.