Jemen: Voedsel onbetaalbaar door ingestorte economie

Honger is in Jemen net zo’n grote dreiging voor kinderen als bommen en kogels.

Elke dag sterven in Jemen ten minste 150 kinderen aan honger, bommen en ziektes die voorkomen en behandeld kunnen worden. Een ingestorte economie en waardeloze valuta kunnen worden toegevoegd aan de lange lijst van levensbedreigende factoren voor kinderen in Jemen. Levensmiddelen zoals meel, rijst, suiker en olie zijn sinds de escalatie van het conflict in 2015 op z'n minst verdubbeld, waardoor ouders niet meer in staat zijn hun kinderen te eten te geven.

Exorbitante prijsstijging
De situatie wordt verergerd door de devaluatie van de lokale munteenheid tot het laagste punt in de geschiedenis: ten opzichte van het begin van de crisis is de waarde van de munt met 238% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Als gevolg hiervan zijn de prijzen van voedsel, water, electriciteit, brandstof en medicijnen exhorbitant gestegen.

Inkomens gehalveerd en salarissen niet uitbetaald
Sinds de escalatie van de oorlog is het gemiddelde inkomen gehalveerd van 3.547 dollar in 2014 tot 1.239 dollar in 2017. Sinds 2014 is het percentage van de bevolking dat onder de armoedegrens leeft gestegen van 30% naar 52%. De salarissen van werknemers in de publieke sector zijn in geen maanden, soms zelfs in geen jaren, uitgekeerd. Bijna een derde van de beroepsbevolking werkt in deze publieke sector.

2 miljoen kinderen acuut ondervoed
Door de combinatie van deze factoren kunnen ouders zich simpelweg geen voedsel meer veroorloven: naar schatting gaan drie op de vijf mensen in Jemen ’s avonds met een lege maag naar bed. Hierdoor zijn bijna 2 miljoen kinderen acuut ondervoed, van wie 400.000 levensbedreigend. Elke dag sterven 100 kinderen van de honger. De VN waarschuwt dat er een hongersnood dreigt voor 13 miljoen mensen als de situatie in Jemen niet snel verbeterd. Wij berichtten in september ook al dat 5,2 miljoen kinderen door ondervoeding in gevaar verkeren.

Dr. Mohammed, arts van Save the Children in Saada:  
"Er is geen brandstof beschikbaar voor mijn auto en als het beschikbaar is, dan is het duurder dan ik op een dag verdien. Ik kan amper voor mijn gezin zorgen, want de prijzen blijven stijgen en producten zijn niet beschikbaar. Elke dag moeten we prioriteiten stellen. We kopen alleen wat strikt noodzakelijk is om in leven te blijven."

Tamer Kirolos van Save the Children in Jemen:
"Het instorten van de economie in Jemen is een sluipmoordenaar. Veel mensen in Jemen kunnen amper het hoofd boven water houden. Ouders vertellen ons dat ze zelf maaltijden overslaan, zodat ze het weinige dat beschikbaar is aan hun kinderen kunnen geven. Veel ouders kunnen zich alleen maar brood en thee veroorloven. Velen kunnen zich niet herinneren wanneer ze voor het laatst vlees, vis of groente hebben gegeten. De economische situatie verslechtert, geld wordt minder waard en mensen krijgen niet betaald."

Toegang voor goederen en een staakt-het-vuren
Save the Children roept alle partijen in dit conflict en de internationale gemeenschap om stabiliteit te brengen in de economie. De strijdende partijen moeten volledige en onvoorwaardelijke toegang tot het land verlenen voor humanitaire en commerciële goederen, om zo de kosten van levensonderhoud te verlagen. Alle partijen moeten boven alles werken aan een staakt-het-vuren en samenwerken met de Verenigde Naties om tot een vredesproces te komen zonder vooraf gestelde condities.