Kinderen Oost-Ghouta vluchten weer ondergronds

Na een korte relatieve rust melden lokale hulpverleners dat het bombarderen van Oost-Ghouta vanmorgen weer werd hervat; de kinderen zijn opnieuw de schuilkelders in gevlucht.

Save the Children roept de VN-Veiligheidsraad op te eisen dat de strijdende partijen zich houden aan de resolutie van zaterdag, inclusief een direct staakt-het-vuren en het doorlaten van hulp.
 
Eindelijk frisse lucht
Een hulpverlener ter plekke van SyriĆ« Relief, partner van Save the Children, zegt dat mensen aanvankelijk de schuilkelders uit kwamen: “Eerst waren we optimistisch. (Vanochtend) kregen mensen eindelijk frisse lucht nadat ze zeven dagen in kelders vast hadden gezeten zonder de zon te zien. Sommigen hadden al twee of drie dagen niets gegeten. Het eerste dat mensen deden was eropuit gaan voor frisse lucht, en het zoeken van familie en eten.”
 
Nieuwe bombardementen
De bombardementen begonnen echter al snel weer: "Sinds 7:15 uur vliegen er weer militaire vliegtuigen, veel delen van Oost-Ghouta worden gebombardeerd. Zeker een persoon is gedood in Madyara, er zijn gewonden. Een van de mensen die in mijn kelder verbleef ging 10 minuten naar buiten om te kijken wat er met zijn huis was gebeurd, toen er een bom viel op drie meter afstand."
 
Een andere hulpverlener in Douma, Oost-Ghouta: "Het bombarderen gaat weer door zoals de afgelopen dagen, het geweld aan het front is goed te horen.'
 
Terug in de kelders
Sonia Khush, directeur van Save the Children voor Syriƫ: "Het bombarderen begon een paar uur nadat de resolutie in de Veiligheidsraad was aangenomen, de kinderen zijn weer terug in de kelders. Als de onderhandelingen in New York ook maar enige waarden hebben voor de kinderen van Oost-Ghouta, moet het geweld nu stoppen en moet hulp worden toegelaten. Er zou geen resolutie nodig moeten zijn om ervoor te zorgen dat kinderen hulp ontvangen; dat is een verplichting voor alle partijen onder internationaal recht."