Kinderen opgevangen na uitbarstingen vulkaan Fuego

Vulkaan Fuego in Guatemala blijft voor ellende zorgen. Hulpverleners van Save the Children zijn ter plekke.

Na de uitbarsting van afgelopen zondag, de grootste in veertig jaar, volgde woensdag nog een eruptie. "De recente uitbarstingen hebben dood en verderf gezaaid, met honderden vermisten en tientallen doden tot gevolg - onder wie ook kinderen”, vertelt Save the Children's plaatsvervangend landendirecteur Dr. Elizabeth Bocaletti. “Veel kinderen zijn in de chaos hun ouders kwijtgeraakt en in een enorm kwetsbare positie terechtgekomen.”

Hoop op hereniging 
De uitbarsting van zondag overviel veel inwoners. Door de snelheid waarmee de as en lava zich verspreidden, konden tientallen mensen niet op tijd wegkomen.  Duizenden anderen sloegen op de vlucht en worden nu opgevangen in evacuatiecentra. “Save the Children is aan het werk gegaan in opvangcentra”, aldus Bocaletti. “We zijn bezig kleine groepjes op te zetten die voor de kinderen die hun ouders zijn kwijtgeraakt kunnen zorgen, totdat we ze met hun families kunnen herenigen.”

Traumatische ervaring
Het is belangrijk om kinderen te helpen hun trauma te verwerken. Daarom krijgen zij psychosociale hulp. “Kinderen verkeren in onzekerheid en voelen zich onveilig na een ramp van deze omvang. Ze hebben gezien hoe hun dorp en huizen zijn bedolven onder vulkanische as en modder, of hebben naasten verloren. Het is nu het belangrijkste dat we zorgen voor de veiligheid van de kinderen, zeker als ze er alleen voor staan.”