Lokale hulpverleners betalen de prijs: thuis aan het front

2017 was het op één na dodelijkste jaar ooit voor hulpverleners, blijkt uit de Aid Worker Security Database*, die de aanvallen documenteert waarmee hulpverleners te maken krijgen.

Met name nationale en lokale hulpverleners lopen gevaar; negen van de tien slachtoffers zijn lokale werknemers.
 
Dr. Mariam Aldogani
Ze riskeren niet alleen hun leven; ze brengen enorme offers om kinderen en gezinnen te kunnen helpen op de zwaarste plekken ter wereld. Dr. Mariam Aldogani werkt als veldcoördinator in de Jemenitische  havenstad Hodeidah, waar ze ook woont. “Soms rijdt er tijdens een veldbezoek een militair voertuig voor ons en dan zeg ik in mezelf: ‘Oh mijn god, alsjeblieft geen luchtaanval nu, alsjeblieft, alsjeblieft'.”
 
Ze haalt haar motivatie uit de wetenschap dat ze het lijden van anderen verlicht, zegt ze: “Hulpverlener zijn betekent geduldig zijn, werken onder stress, problemen oplossen en soms tijd met je gezin opofferen. Ja, we hebben wat problemen, maar uiteindelijk redden we levens.”
 
Verpleegkundige Bosco Okello
Bijna 30 procent van alle aanvallen op hulpverleners in 2017 vond plaats in Zuid-Soedan. Verpleegkundige Bosco Okello werkt echter onvermoeibaar door in een stabilisatiecentrum waar ernstig ondervoede kinderen op krachten komen. “Ik kijk naar mijn land en zie dat er nauwelijks medisch personeel is, dat er veel mensen sterven. Ik wil mijn gemeenschap helpen. Daarom heb ik deze baan gekozen; om levens, kinderlevens, vrouwenlevens te redden.”

Ihab Khudair 
Ihab Khudair verliet zijn comfortabele leven in Istanbul om terug te keren naar zijn geboortestad Mosul in Irak en zijn verwoeste gemeenschap te helpen herbouwen. Het hefstigste vindt hij het ondersteunen van kinderen die zwaar gewond zijn geraakt in de oorlog, maar er zijn ook momenten van blijdschap. “Als we gezinnen weer bij elkaar brengen en kinderen weer terug zijn bij hun familie; op zulke dagen is het werk geweldig.”
 
Lokale medewerkers geëerd op World Humanitarian Day
Directeur Noodhulp Daniele Timarco van Save the Children: “Op World Humanitarian Day op 19 augustus eren we onze lokale medewerkers, die vaak onder heel zware omstandigheden hun werk doen zodat de meest kwetsbare kinderen de steun krijgen die ze nodig hebben. Hun werk is cruciaal; niemand is beter in staat op noodsituaties te reageren dan degenen die de lokale gemeenschap het beste kennen. Tegelijkertijd lopen ze soms groot gevaar. Eerder dit jaar kwamen nog vier van onze medewerkers om het leven toen ons kantoor in Jalalabad, Afghanistan werd aangevallen.”
 
Geweld tegen hulpverleners is onacceptabel
"Vorig jaar was er een zorgwekkende piek in het dodelijke geweld tegen hulpverleners - 139 mensen vonden de dood, het op een na hoogste aantal ooit geregistreerd. Geweld tegen hulpverleners is afschuwelijk en onacceptabel; alles moet in het werk gesteld worden om ervoor te zorgen dat ze hun werk veilig kunnen doen en dat hulpgoederen ongehinderd bij de mensen kunnen komen. Goederen en hulpverleners mogen nooit gebruikt worden als wisselgeld.”
 
In 2017 bereikte Save the Children samen met lokale partners meer dan 49 miljoen kinderen in ongeveer 120 landen. Vaak werd het werk gedaan in complexe situaties, in landen die waren getroffen door oorlog of natuurrampen en op plekken waar kinderen bijzonder kwetsbaar zijn.