Longontsteking kan tot 2030 11 miljoen kinderen het leven kosten

Longontsteking is hard op weg om tot 2030 11 miljoen kinderen het leven te kosten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de John Hopkins University en Save the Children die vandaag, op Wereld Longontsteking Dag, worden gepubliceerd. Daarmee is longontsteking de meest dodelijke ziekte voor kinderen onder de 5 jaar.

Longontsteking is te voorkomen
Elk jaar overlijden bijna 900.000 kinderen aan longontsteking. Dat zijn meer dodelijke slachtoffers dan door malaria, diarree en mazelen samen. En dat terwijl de ziekte in principe goed te voorkomen en te behandelen is. “Er is een vaccin tegen longontsteking”, vertelt Pim Kraan, directeur van Save the Children in Nederland, “en de behandeling met antibiotica kost slechts 34 eurocent. Toch vinden er geen topontmoetingen of marsen tegen longontsteking plaats. Maar voor iedereen die vindt dat ieder kind recht heeft op de juiste medische zorg, zou deze vergeten moordenaar bovenaan de prioriteitenlijst moeten staan.”

Samen levens redden
Als er niets gebeurt, kost longontsteking tot 2030 aan 11 miljoen kinderen het leven, vooral in Nigeria, India, Pakistan en de Democratische Republiek Congo. Kraan: “Als we er met zijn allen voor zorgen dat de vaccinatiegraad van kinderen onder de vijf jaar naar 90 procent gaat, kunnen we 610.000 kinderlevens redden. Het verstrekken van goedkope antibiotica leidt tot 1,9 miljoen minder doden en goede voeding kan 2,5 miljoen kinderen het leven redden.”