Meer dan 250 kinderen geraakt door kogels bij protesten Gaza

Honderden kinderen, soms niet ouder dan acht jaar, zijn sinds 30 maart bij de protesten in Gaza geraakt door kogels, blijkt uit een analyse van Save the Children.

Van de meer dan 500 geregistreerde verwondingen bij kinderen zijn er zeker 250 veroorzaakt door ‘scherpe munitie’. Dat komt naar voren uit gegevens van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Gaza, die ook door de Verenigde Naties worden gebruikt in haar rapportages.

689 gewonde kinderen
Het werkelijke aantal kan nog hoger liggen. Het ministerie meldt dat tot aan de protesten van vandaag 689 kinderen gewond zijn geraakt, maar nog niet alle details rond die verwondingen zijn openbaar gemaakt.

Bijna 8.000 mensen, onder wie ongeveer 700 kinderen, raakten sinds 30 maart gewond. 4.150 van hen belandden in het ziekenhuis, 2.017 mensen werden geraakt door scherpe munitie.

Vliegers met brandbaar materiaal
Er zijn geen gewonden gemeld aan Israëlische zijde, wel zijn er meldingen van Palestijnen die illegaal de grens probeerden over te steken. Betogers hebben ook vliegers over de grens opgelaten, waaraan soms brandbaar materiaal was bevestigd.

Veiligheid van kinderen garanderen
“Alle partijen moeten de veiligheid van kinderen garanderen, in overeenstemming met de Geneefse Conventie en ander relevant internationaal recht. We maken ons grote zorgen over het aantal kinderen dat door kogels is geraakt. We zijn het met de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten eens dat dit kan wijzen op het disproportioneel gebruik van geweld en op het onrechtmatig doden en verwonden van mensen”, zegt Jennifer Moorehead, directeur van Save the Children voor de bezette Palestijnse gebieden.

“We steunen de oproep van de secretaris-generaal van de VN tot onafhankelijk onderzoek en het ter verantwoording roepen van eventuele daders. Protesten moeten vreedzaam verlopen en we roepen alle partijen op de langetermijnoorzaken van het conflict aan te pakken, met waardigheid en veiligheid voor zowel Israëliërs als Palestijnen.”

200 kinderen geholpen
Via het MAAN Development Center, een partner-NGO op het gebied van psychologische steun en doorverwijzingen, heeft Save the Children meer dan 200 kinderen geholpen, van wie er ruim 125 waren geraakt door kogels. MAAN concludeerde dat kinderen herhaaldelijk in benen, armen en zelfs in borst, hoofd en nek werden geraakt. De situatie in de ziekenhuizen verslechtert snel; kinderen worden vaak snel ontslagen om plaats te maken voor nieuwe gewonden.

Verslechterde situatie voor kinderen
“Gaza ondergaat al meer dan 10 jaar een Israëlische lucht-, zee- en landblokkade en heeft drie oorlogen meegemaakt, waarvan het nooit helemaal is hersteld”, zegt Moorehead. Het vastgelopen verzoeningsproces tussen de Palestijnse Autoriteit op de Westbank en de de facto autoriteiten in Gaza, met stroomuitval en salarisverlagingen van duizenden PA-medewerkers tot gevolg, hebben de situatie van kinderen en hun families verder verslechterd. De afnemende financiële steun van donoren en de verwachte bezuinigingen op de UNRWA-begroting verergeren de situatie nog verder."

Van kwaad tot erger
“De toch al heftige humanitaire situatie in Gaza gaat van kwaad tot erger. Dat heeft een negatief effect op alle facetten van het leven; van werkgelegenheid, onderwijs en elektriciteit tot gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen”, zegt Moorehead.

“Het gevolg is rampzalig voor Gaza’s kinderen, zowel fysiek als geestelijk. Kinderen zijn gewond geraakt, en nog meer kinderen hebben gezien hoe naasten gewond raakten tijdens de protesten of lijden in het dagelijkse  leven. We maken ons zorgen over het geweld en we zijn bang dat nog meer kinderen gewond zullen raken of sterven. Kinderen en hun families zeggen dat ze de hoop aan het verliezen zijn dat het ooit beter zal worden. We roepen op tot het opheffen van de Israëlische blokkade en tot meer betrokkenheid van donoren om de dagelijkse nood van bijna twee miljoen mensen in Gaza te verlichten.”