Nauwe samenwerking met lokale bevolking
“De aardbevingen in Nepal waren nietsontziend”, aldus actievoorzitter Gijs de Vries. “Er was behoefte aan alles, zo kon ik kort na de ramp met eigen ogen ervaren. Samen met de lokale bevolking hebben we hard gewerkt en veel bereikt, ondanks de uitdagingen, zoals het bergachtige gebied en de moesson, de beschadigde infrastructuur en de soms trage besluitvorming in het land. Naast directe hulp was er ook aandacht voor het vergroten van de weerbaarheid van de bevolking. Nepal is kwetsbaar voor rampen als aardbevingen, hevige regenval en landverschuivingen. Samen met lokale gemeenschappen hebben we in kaart gebracht wat de risico’s zijn en hoe men zich daarop kan voorbereiden, zoals aardbevingsbestendig bouwen. Namens de hulporganisaties achter Giro555 wil ik iedereen bedanken voor zijn of haar gift voor Nepal.”
De hulporganisaties in Nepal
Aan de Nationale Actie voor Nepal deden elf hulporganisaties mee: CARE Nederland, Cordaid, ICCO en Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision. Het Liliane Fonds was gastdeelnemer en richtte zich op mensen met een beperking. Het zal nog jaren duren tot Nepal hersteld is van deze ramp. Tot die tijd zal de bevolking kwetsbaar blijven en steun nodig hebben. De meeste hulporganisaties blijven in Nepal hulp bieden met andere gelden, om mensen te helpen hun bestaan verder op te bouwen en beter voor te bereiden op nieuwe rampen.
De organisaties achter Giro555 zijn dankbaar voor de steun en het vertrouwen van het Nederlandse publiek. De organisaties zijn zich ervan bewust dat dit vertrouwen onder druk staat door de recente berichten over wangedrag in de sector. Zij werken samen met andere hulporganisaties, bracheorganisaties en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking momenteel aan aanvullende maatregelen om dergelijke misstanden te voorkomen.