Nederland mag over naar de volgende klas

De organisaties ONE en Save the Children zijn blij dat minister Sigrid Kaag namens Nederland bekend heeft gemaakt 100 miljoen euro te investeren in onderwijs in ontwikkelingslanden.

Daarmee onderstreept ze het belang van goed onderwijs wereldwijd, met name voor meisjes. “De bijdrage van Nederland is een stap in de goede richting. Investeren in onderwijs is een bewezen effectieve en efficiĆ«nte manier om mensen uit de extreme armoede te kunnen krijgen”, aldus Eefje van Esch van ONE in Nederland.
 
Goede eerste stap
ONE en Save the Children vroegen minister Kaag eerder dit jaar, net als GPE-ambassadeur Rihanna, om de voorgenomen bijdrage van Nederland aan het Global Partnership for Education (GPE) te verhogen van 45 miljoen euro naar 100 miljoen euro voor de komende drie jaar, 33 miljoen per jaar. Dat Nederland nu heeft toegezegd 100 miljoen te investeren in onderwijs voor de komende vijf jaar, 20 miljoen per jaar, is een goede eerste stap.

130 miljoen meisjes niet naar school
Van Esch: "We zijn blij dat Nederland na een lange afwezigheid weer investeert in onderwijs. Toch hopen we dat in de komende vijf jaar nog wat extra investeringen in onderwijs gedaan worden. De onderwijscrisis in ontwikkelingslanden is nog niet bezworen. Momenteel hebben 130 miljoen meisjes geen toegang tot onderwijs, terwijl gebleken is dat met elk jaar extra onderwijs, het inkomen van een meisje met 12% omhoog gaat." 
 
1,5 miljoen kinderen kunnen school afmaken
Door de bijdrage van Nederland kunnen er meer dan 1,1 miljoen kinderen hun basisschool afmaken, 385.000 kinderen de middelbare school, bijna 100.000 leraren worden getraind, 4.760 klaslokalen worden gebouwd en meer dan 11,7 miljoen lesboeken worden verstrekt.

Cirkel van armoede
“Onderwijs voorkomt oorlogen, kinderarbeid en kindhuwelijken", zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland. "Onderwijs redt levens, de levens van kinderen, die vervolgens via datzelfde onderwijs de kans krijgen zich te ontwikkelen. Miljoenen kinderen op de vlucht krijgen nu helemaal geen onderwijs en dat is rampzalig - een hele generatie dreigt buitenspel te raken, gevangen te blijven in een cirkel van armoede.”
 
Eigen verantwoordelijkheid betreffende landen
De bijdrage aan het GPE betekent niet dat de overheden van de betreffende landen hun verantwoordelijkheid niet hoeven te nemen. Het Global Partnership for Education meent dat juist overheden moeten investeren in onderwijs voor hun eigen burgers.