NGO’s dringen aan op volledig openen van haven Jemen

Zeventien hulporganisaties die in Jemen werken dringen aan op het volledig openstellen van de haven van Al-Hudaydah, om de continue aanvoer van eten en brandstof mogelijk te maken.

De beslissing om dertig dagen lang commerciële goederen via de haven het land in te laten heeft maar tijdelijk voor verlichting gezorgd na de eerdere blokkade van de havens van de Rode Zee.

Op de rand van de hongerdood 
De vechtende partijen in Jemen hebben de plicht om de gevolgen van de oorlog op burgers tot een minimum te beperken, in een land waar ruim 8 miljoen mensen honger lijden. Dertig dagen lang goederen toelaten is niet voldoende om de aangerichte schade van de algehele blokkade in november en december goed te maken.
 
Eten is onbetaalbaar
In de havens zijn zowel noodhulp- als commerciële goederen gelost, sinds de Saoedische coalitie de tijdelijke opening afkondigde op 20 december. Maar door de voortdurende onzekerheid voor rederijen, importeurs en verkopers blijft de inflatie onveranderd hoog, waardoor eten onbetaalbaar is voor de meeste Jemenieten. De aanvoer van voedsel is weliswaar toegenomen, maar er komt nog altijd maar een kwart van de normale hoeveelheid brandstof binnen. Prijzen van belangrijke grondstoffen zijn nauwelijks gedaald. Daardoor is de voedselonzekerheid alleen maar groter geworden.
 
Cholera en difterie
De blokkade van alle havens van Jemen in november 2017 door de door Saoedi-Arabië geleide coalitie leidde tot dramatische schaarste en prijsstijgingen. Daardoor hadden burgers nauwelijks toegang tot schoon water, voedsel en gezondheidszorg. Meer dan een miljoen mensen raakten besmet met cholera en op dit moment lijden er honderden mensen aan difterie. Als de blokkade in stand blijft, wordt Jemen onomkeerbaar over de rand geduwd. Om de wijdverbreide honger, ziekte en het lijden van burgers tegen te gaan moet de toevoer van goederen naar Jemen worden uitgebreid en verbeterd.
 
Save the Children onderschrijft de oproep 
Save the Children verzet zich al maanden tegen de boycot en is een van de 17 organisaties die de oproep onderschrijven. Directeur Tamar Kirolos van Save the Children in Jemen: “Miljoenen Jemenieten hebben dringend behoefte aan eten, medicijnen en brandstof. Het hele land worstelt om te overleven en kinderen worden, zoals altijd, het zwaarst getroffen. Er is simpelweg geen volwaardig alternatief voor de haven van Al-Hudaydah die op volle capaciteit draait. Deals die dit feit negeren, maken het lijden van de burgers alleen maar zwaarder, en belemmeren het werk van de hulporganisaties.”