Noodkreet uit Oost-Ghouta

Op dit moment wordt Oost-Ghouta in Syrië, een gebied op 15 kilometer ten oosten van Damascus, doorlopend zwaar gebombardeerd. Hierdoor zijn in de afgelopen 72 uur ruim 300 mensen, waaronder kinderen, omgekomen.

Meer dan 4.100 families leven in een netwerk van ondergrondse schuilkelders. Zonder water, voedsel, toiletten en ventilatie.
 
Onophoudelijke bominslagen
We ontvingen een noodkreet van onze hulpverleners in Oost-Ghouta: “Ik heb nog nooit zo veel angst gezien bij kinderen. We zitten in het pikdonker dicht bij elkaar. Boven ons horen we onophoudelijk bominslagen. Het gaat dag en nacht door. We hebben al dagen niet gegeten of gedronken. Ruim 80% van de huizen is verwoest en ook ziekenhuizen worden niet gespaard. We zitten in de val en kunnen nergens naartoe.”

Afgesloten van de buitenwereld
De recente bombardementen volgen op de belegering van Oost-Ghouta, waardoor de inwoners al sinds november afgesloten zijn van de buitenwereld. Voedsel, medicijnen en schoon water kunnen het gebied niet in, waardoor 280.000 kinderen en hun families afhankelijk zijn van humanitaire hulp.

Lokale Syrische hulpverleners
Save the Children werkt samen met lokale Syrische hulpverleners. Ook hun leven loopt gevaar, maar ze grijpen elke kans om kinderen en hun families te helpen. Vorige week zaterdag hadden ze, tijdens een pauze in de bombardementen, slechts 5 uur om zo veel mogelijk voedsel uit te delen, vooral aan kleine kinderen en gezinnen in de schuilkelders.
 
Schrijnend voedseltekort
De situatie verergert met het uur: de enige overgebleven voedselleverancier mag sinds gisteren het gebied niet meer in, er is nog maar één bakker voor de hele bevolking en het voedselmagazijn is gebombardeerd, waardoor het weinige beschikbare voedsel niet meer te betalen is.
 
Oproep: bescherm kinderen in oorlogsgebieden
We doen ter plekke wat we kunnen, maar er moet zo snel mogelijk een staakt-het-vuren komen én toegang voor humanitaire hulp. Daarvoor oefenen we zo veel mogelijk druk uit op de internationale politiek om de kinderen in Syrië en andere oorlogsgebieden te beschermen. We hebben op dit moment zo veel mogelijk steun nodig voor deze dringende oproep. Blijf alsjeblieft niet aan de zijlijn staan terwijl kinderen gebombardeerd worden en steun onze oproep.