Nutrition Dinner: in gesprek met prinses Viktória over ondervoeding

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Viktória, beschermvrouwe van Save the Children, laat op donderdag 15 november tijdens het Nutrition Dinner haar licht schijnen over het thema ondervoeding.

Vervolgens spreekt zij met de aanwezige gasten uit de politiek, het bedrijfsleven en de wetenschap over de rol die Nederland speelt in de wereldwijde strijd tegen ondervoeding. Een noodzakelijke strijd, want ondervoeding eist jaarlijks meer slachtoffers dan tbc, hiv/aids en malaria samen.
 
"Voedsel kan de cirkel van armoede doorbreken"
Het Nutrition Dinner wordt gehouden in InStock, het restaurant dat voedselverspilling op de kaart zet. Het is een verbindend evenement tussen politiek en beleid, het bedrijfsleven, academici en maatschappelijke organisaties. “Voedsel is meer dan een basisbehoefte”, aldus prinses Viktória. “Het is een krachtig middel in het doorbreken van de cirkel van armoede. Het bevordert stabiliteit en economische groei. Daarom ga ik graag met de aanwezigen in gesprek over hoe we kunnen zorgen dat we in 2030 ondervoeding hebben uitgebannen - zoals we elkaar met het vaststellen van de SDG’s beloofd hebben.”
 
Prinses Viktória over haar bezoek aan Mozambique
Momenteel hebben wereldwijd 821 miljoen mensen te weinig te eten - dat is één op de negen mensen - en vooral voor kinderen heeft dat desastreuze gevolgen. Prinses Viktória heeft dat tijdens een bezoek aan Mozambique met eigen ogen kunnen zien. Bij chronische ondervoeding blijven zowel de fysieke ontwikkeling als de ontwikkeling van de hersenen achter en dat proces is in veel gevallen onomkeerbaar. Chronisch ondervoede kinderen zijn vatbaarder voor ziektes, presteren slechter op school en komen later terecht in slechter betaald werk. Acuut ondervoede kinderen hebben een verminderde weerstand en lopen twinig keer meer risico te sterven dan een gezond kind. Per jaar sterven 3,1 miljoen kinderen aan de gevolgen van ondervoeding. Zo eist ondervoeding meer slachtoffers dan tbc, hiv/aids en malaria samen.
 
Andere sprekers
Tijdens het Nutrition Dinner maken ook andere sprekers hun opwachting. Saskia Osendarp van NWGN/Wageningen University & Research belicht de meest actuele stand van zaken op wetenschappelijk gebied. Leerlingen van groep 8 van de Nutsschool Bezuidenhout vertellen de gasten over Plumpy’Nut, het levensreddende pindakaasmengsel voor ondervoede kinderen.