Onacceptabel: 363 kinderen gedood in Afghanistan in eerste helft 2018

In de eerste zes maanden van 2018 zijn in Afghanistan 363 kinderen omgekomen door oorlogsgeweld en dat is onacceptabel, stelt Save the Children in een reactie op nieuwe cijfers van de VN.

In totaal kwamen volgens de VN bijna 1.700 burgers door het geweld om het leven in de eerste helft van 2018 - het hoogste aantal voor deze periode in de afgelopen 10 jaar.
 
Meer aanvallen op scholen
De cijfers tonen aan dat voor het derde jaar op rij meer dan 5.000 burgers werden gedood of gewond raakten tussen januari en juli. Onder hen waren 363 gedode kinderen en 992 gewonde kinderen. Dat is 15 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, maar tegelijkertijd is er echter sprake van een zorgwekkende toename in het aantal aanvallen op scholen, waaronder zeker 12 aanvallen in de provincie Nangarhar in de afgelopen maand.
 
Bijna twee kinderen per dag gedood
“Het is zorgwekkend dat zoveel burgers worden gedood in Afghanistan. De veiligheidssituatie is de afgelopen jaren enorm verslechterd”, zegt de Nederlandse directeur Onno van Manen van Save the Children in Afghanistan. “Honderden kinderen - bijna twee per dag - zijn gedood in het conflict. Terwijl ze van een onbezorgde jeugd zouden moeten genieten.”
 
3,5 miljoen kinderen niet naar school
Het wordt voor gewone Afghanen steeds gevaarlijker hun dagelijks leven te leiden en hun kinderen naar school te laten gaan, stelt Save the Children. Nu al gaan 3,5 miljoen Afghaanse kinderen niet naar school, en door het conflict neemt dat aantal alleen maar verder toe.
 
Van Manen: “Aanvallen op burgers zijn onacceptabel, en zeker op kinderen. Niet alleen omdat er doden vallen, maar ook vanwege de onnoemelijke nood en psychosociale problemen die ze veroorzaken – met desastreuze gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen.”
 
Save the Children werkt sinds 1976 in Afghanistan op onder meer het gebied van gezondheid, onderwijs en de bescherming van kinderen.