Ondervoeding: drie keer goed nieuws

Wij vragen regelmatig jullie aandacht en steun voor ondervoede kinderen. Maar dit keer hebben we goed nieuws over ondervoeding. Drie keer zelfs!

  • De afgelopen 25 jaar daalde het aantal ondervoede mensen in ontwikkelingslanden van 23,4% naar 13,5 %.  
  • Kindersterfte als gevolg van ondervoeding is sinds 1990 gedaald van 6,3 miljoen naar 2,5 miljoen in 2016: een daling van 56%.
  • Het aantal kinderen dat chronisch een tekort aan voedingsstoffen binnen krijgt, is tussen 2000 en 2016 gedaald van 199 miljoen naar 155 miljoen.

Armoede-ondervoedingscirkel
Het is ook maar goed dat er vooruitgang is geboekt, want wij weten uit ervaring: ondervoeding houdt armoede in stand en chronische armoede geeft weer blijvende ondervoeding. Een dramatische vicieuze cirkel. De armoede-ondervoedingscirkel moet doorbroken worden. En voeding is de sleutel.

Voeding is de oplossing
Voeding geeft kinderen kansen, toekomst, hoop. Brengt vooruitgang en maakt samenlevingen stabieler. Voeding is de oplossing voor de lange termijn.

Investeren in het voorkomen van ondervoeding loont
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat volwassenen die als kind niet ondervoed waren, 20% meer geld verdienen dan zij die wel ondervoed waren. Andersom geredeneerd geldt dat elke dollar die geïnvesteerd wordt in het voorkomen van ondervoeding, 16 dollar oplevert aan economische groei.

Noodhulp
Voor kinderen die getroffen worden door oorlog of natuurrampen is voedsel vooral in de eerste plaats overleven. Daarom bieden we noodhulp aan ondervoede kinderen, delen we voedsel uit en zorgen we ervoor dat mensen zo snel mogelijk weer zelf voedsel kunnen verbouwen.

Niet eerlijk verdeeld
Er is in de wereld in principe voldoende voedsel voor iedereen. Het is alleen niet eerlijk verdeeld. Daarom maken we ons wereldwijd sterk voor beleidsbeïnvloeding van de internationale gemeenschap. We roepen wereldleiders op om zich in te zetten om hongersnoden te voorkomen. En met succes:

Vanwege de snelle reactie van Save the Children op de hongercrisis in Somalië, Zuid-Soedan, Jemen en Nigeria, was Helle Thorning-Schmidt (CEO van Save the Children International) uitgenodigd om deel te nemen aan een panel over ‘Famine Prevention and Response’ tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.