Onderwijs Westbank onder druk na sloop school

Ruim 170 kinderen van de Khan Al Ahmar-school op de Westbank kunnen straks niet meer naar school, nadat bulldozers gisteren de gemeenschap in zijn gereden om het schooltje en andere gebouwen de slopen.

Bij protesten tegen de sloop vielen meer dan dertig gewonden.
 
Uitspraak Israëlisch Hooggerechtshof
De sloopactie volgt op een besluit van het Israëlische Hooggerechtshof, dat na een juridische strijd van jaren het verzoek om bescherming van de  Khan al Ahmar-gemeenschap afwees. Door die uitspraak zijn er nauwelijks nog juridische mogelijkheden om nomadengemeenschappen op de Westbank te beschermen - inclusief hun scholen. De sloop van de gebouwen van de Khan al Ahmar-gemeenschap is internationaal veroordeeld.
 
44 scholen op de slooplijst
Save the Children stelt dat duizenden Palestijnse kinderen hun recht op onderwijs verliezen, en hun huizen. Volgens het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de VN (OCHA) staan er momenteel 44 scholen op de slooplijst.
 
Zware psychologische impact
Directeur Jennifer Moorehead van Save the Children in de bezette Palestijnse gebieden zegt dat de sloop een zware psychologische impact kan hebben op kinderen. “Op hun welzijn, maar ook op hun gevoel van veiligheid. Dat mogen we niet onderschatten en we mogen het zeker niet accepteren.”
In de eerste zeven maanden van 2018 zijn vier scholen gesloopt. Dat zijn er al meer dan in heel 2017, wat wijst op een sterke toename. Daar komt bij dat kinderen en leraren op veel plekken dagelijks worden geconfronteerd met geweld, verwondingen, vernedering of zelfs arrestaties op weg naar of tijdens school.
 
Nabil* (15), die naar de Khan Al Ahmar-school gaat: “Mijn broers en zussen gingen hier ook naar school, de hele gemeenschap hielp met de bouw. Dus we hebben hier veel herinneringen. De sloop verwoest die herinnering, en ook onze toekomst”, zegt Nabil.
 
Net als anderen maakt hij zich zorgen hoe hij straks onderwijs kan volgen zonder school in de buurt  en met een gedwongen verhuizing voor de boeg. “Omdat we op een berg moeten wonen is het ver lopen naar school. Op die berg is verder niemand, geen vrienden of wat dan ook. Dat is zwaar.”

Volgens het hoofd van de Khan Al Ahmar school Haleema a-Zahuyqa gaan de kinderen -sommigen nog geen zes jaar oud- gebukt onder stress. “De kinderen staan ​​onder druk. Met name emotionele druk, ze slapen niet, ze zijn gespannen en ze hebben hoofdpijn en zijn bang.”
 
Schending van internationale afspraken
Moorehead stelt dat de sloop een schending is van het internationaal recht en internationaal gemaakte afspraken die scholen in conflictgebieden moeten beschermen. “Scholen horen veilige havens zijn waar kinderen kunnen leren en hun toekomst vorm kunnen geven.”
 
Ze waarschuwt ook dat deze actie de deur opent voor de sloop van meer scholen. “We moeten een streep trekken, zorgen dat er geen andere scholen gesloopt worden en de opleiding van nog meer kinderen in gevaar komt. De Israëlische autoriteiten moeten zorgen dat kinderen en leraren ongehinderd langs checkpoints naar school kunnen en dat scholen beschermde, veilige plaatsen zijn. Onderwijs is een mensenrecht dat geen enkel kind mag worden ontzegd, en de Israëlische regering moet dat erkennen door de Veilige Scholen Verklaring te onderschrijven.”
 
* Naam veranderd om veiligheidsredenen