Save the Children helpt verspreiding van ebola in DR Congo te voorkomen

Een medisch team van Save the Children is in de Democratische Republiek Congo bezig om verdere verspreiding van het dodelijke ebola-virus tegen te gaan. De medewerkers geven kinderen en volwassenen voorlichting over het voorkomen van de ziekte.

Voorlichting essentieel 
“Het geven van voorlichting is essentieel. Alleen als mensen zich voldoende bewust zijn van de gevaren van ebola en de symptomen van de ziekte herkennen, kunnen we deze uitbraak onder controle krijgen”, zegt Heather Kerr, directeur van Save the Children in DR Congo. “Ons team gaat op pad om voorlichting te geven. Om de boodschap ook aan kinderen over te brengen, zijn speciale kindvriendelijke materialen ontwikkeld. Ook trainen we gezondheidspersoneel en verstrekken we medische hulpgoederen aan klinieken.” 

Uitbraak in hoofdstad Kinshasa voorkomen 
Het team van Save the Children werkt nauw samen met de de Congolese overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Onze hulpverleners gaan aan de slag in en om de hoofdstad Kinshasa. “Een ebola-uitbraak in Kinshasa, met zijn bijna 10 miljoen inwoners, is het ergste wat zou kunnen gebeuren. Kinshasa is via de rivier de Congo verbonden met de gebieden waar al ebola is geconstateerd, dus we moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat de ziekte hier om zich heen grijpt.”  

Vier doden in miljoenstad Mbandaka 
De recente uitbraak in DR Congo heeft tot nu toe aan circa 30 mensen het leven gekost. “De Congolese overheid heeft eerdere ebola-uitbraken in afgelegen plattelandsgebieden altijd snel de kop in weten te drukken, maar deze is moeilijker te bestrijden omdat het virus ook is opgedoken in Mbandaka, een stad met 1,2 miljoen inwoners. Daar zijn al vier mensen aan de ziekte bezweken. We weten dat stedelingen met drie keer zoveel mensen in contact komen als plattelandsbewoners, dus dat zijn drie keer zoveel potentiĆ«le besmettingen.”  

Kinderen extra kwetsbaar 
De ebola-uitbraak komt bovenop de heersende crisis. DR Congo wordt geteisterd door conflict en honger, waardoor 13 miljoen mensen dringend levensreddende hulp nodig hebben. “Dat maakt het een van de ergste humanitaire crises in de wereld - alleen hoor je er weinig over”, aldus Kerr. “Zeker nu is het belangrijk dat de internationale gemeenschap geld blijft verstrekken voor gezondheidszorg, onderwijs en psychosociale steun aan kinderen die door de ebola-uitbraak familieleden zijn verloren of door besmetting in een isolement raken.”