Dit is een oude foto uit Laos (2013)

Save the Children in actie na rampzalige instorting van dam in Laos

Save the Children komt in actie in Laos nadat zeker tien mensen zijn gedood en nog eens honderden mensen vermist zijn geraakt toen een dam in het zuiden van het land instortte.

De verwachting is dat het aantal doden de komende dagen nog fors zal stijgen.  

De dam stortte maandag om 20 uur lokale tijd in na hevige regenval, waarna een watergolf van 5.000 miljoen kubieke meter zich uitstortte over acht dorpen in het district Sanamxay. Tot nu toe zijn ongeveer 1.300 gezinnen (ongeveer 4.400 mensen) dakloos geworden, volgens het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken.

Honderden kinderen dakloos
Save the Children gaat hulpgoederen als babykits en huishoudelijke pakketten uitdelen aan getroffen gezinnen, en de organisatie zet in op steun aan moeders. De NGO gaat daarnaast een ​snelle scan uitvoeren zodra ze toegang heeft tot het gebied, om te bepalen welke hulp nog meer nodig is. Honderden kinderen zijn dakloos geraakt, en vermoedelijk zijn kinderen van hun ouders gescheiden geraakt door de vloedgolf.

"Verschrikkelijk drama"
Plaatsvervangend directeur Vilasack Viraphanh van Save the Children in Laos is diep bezorgd over de vermiste kinderen en hun gezinnen. “Een verschrikkelijk drama, waarvan de omvang nog niet helemaal duidelijk is. Honderden of zelfs duizenden gezinnen zijn waarschijnlijk dakloos geraakt, veel mensen hebben naasten verloren. Veel kinderen zijn vermist, we maken ons grote zorgen over hen. Kinderen zijn enorm kwetsbaar in noodsituaties en hebben speciale hulp nodig om zich staande te kunnen houden in de nasleep van een ramp. We werken samen met de overheid om gezinnen en kinderen alle hulp te bieden om hun leven weer op te bouwen.”

Actief sinds 1987
Save the Children werkt sinds 1987 in Laos en helpt kinderen op het gebied van onderwijs, gezondheid, bescherming en participatie, ook tijdens rampen.