Update: onze hulpverlening op Sulawesi

Dominique Bovens (specialist kinderbescherming) was onlangs op Sulawesi om onze Indonesische collega’s te helpen met het opzetten van onze onderwijs- en beschermingsprogramma’s. Dit is haar verslag: 

Voor me zie ik prachtige bergen en een gladde oceaan, en achter mij is er helemaal niets meer. Een paar weken geleden lieten een aardbeving en een tsunami hier een spoor van totale verwoesting achter. 

Ruim 2.000 mensen kwamen door het natuurgeweld om het leven, bijna 1.400 mensen zijn nog steeds vermist en 173.000 mensen raakten hun huis kwijt. Deze enorme aantallen zijn indrukwekkend, maar kwamen voor mij pas echt tot leven toen ik de afgelopen maand op Sulawesi was om onze Indonesische collega’s te helpen het opzetten van onze onderwijs- en beschermingsprogramma’s. En om ervoor te zorgen dat die projecten veilig zijn voor kinderen. 

Ruim 40.000 mensen geholpen
De hulp van Save the Children is voor kinderen op Sulawesi heel belangrijk. We hebben ruim 40.000 mensen kunnen helpen met voedsel, bescherming, onderwijs, gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen. Een van hen is de 7-jarige Rizky* (foto hieronder). Hij werd door hulpverleners helemaal alleen gevonden onder het puin van zijn huis. Dankzij het herenigingsprogramma van Save the Children kon hij na twee weken angst en onzekerheid zijn oma en vader weer in de armen sluiten.

30 veilige opvangplekken
Toen ik op Sulawesi was, heb ik veel tijd doorgebracht in een aantal van onze 30 veilige opvangplekken voor kinderen. Hier helpen we kinderen met het verwerken van hun traumatische ervaringen en kunnen ze spelen en leren. Als ik kijk naar de lachende gezichtjes van de kinderen tijdens het spel, zie ik dat ze ontspannen: deze aanpak werkt echt.
 
13 noodscholen
In onze 13 noodscholen kunnen kinderen weer onderwijs volgen. Ik heb veel gewerkt met kinderen in noodsituaties. Vooral de routine, discipline en vertrouwdheid van school zijn heel belangrijk voor hun geestelijke herstel. Kinderen vertellen ons vaak dat ze vooral hun school heel erg missen. We werken er hard aan om zo snel mogelijk nog eens 50 tijdelijke scholen op te zetten. En om de 2.500 verwoeste klaslokalen weer te herstellen of herbouwen. Zodat het leven voor kinderen zo snel mogelijk weer normaal wordt. 

Enorme impact
Ik moet altijd aan mijn eigen kinderen denken als ik aan het werk ben, want ik besef dan direct weer hoe bijzonder het is dat ik ook andere kinderen kan helpen. En ik ben weer zo onder de indruk van de enorme impact van Save the Children. Voor Rizky en voor heel veel andere kinderen.