Update over de aanval op ons kantoor in Afghanistan

Vorige week woensdag werd het kantoor van Save the Children in de Afghaanse stad Jalalabad aangevallen. Hierbij kwamen vier van onze collega’s om het leven: Mohammad Asif Ghazi (beveiliger), Syed Omar Sadat (projectcoƶrdinator), Samirullah Sadiq (onderwijsspecialist) en Fawad Ahmed Ahadi (logistiek medewerker).

Door de aanval op ons kantoor hebben we tijdelijk alle activiteiten in Afghanistan moeten staken. De veiligheid van onze medewerkers gaat voor alles. Een aantal levensreddende gezondheids- en voedingsprogramma's en een aantal onderwijsprogramma’s hebben we echter heel snel alweer hervat, zodat kinderen er niet onder lijden.

Op dit moment evalueren we onze veiligheidsmaatregelen en de algehele werkomgeving opnieuw met het oog op deze verschrikkelijke aanval. Onze medewerkers zijn vastbesloten om alle activiteiten zo snel mogelijk weer op te pakken zodra dit veilig wordt geacht.

Goossen Hoenders, Security Coordinator bij Save the Children Nederland: 
"Dit is een enorme klap voor de collega’s in Afghanistan. Het ging dit keer om een gerichte aanval op ons kantoor en niet een incident waarbij Save the Children medewerkers op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren. Dat doet natuurlijk veel met je omdat dat het gevoel van veiligheid aantast. De collega’s die ik ken in het team laten zich echter niet zo maar uit het veld staan. Ze weten ook heel goed welke gevaren ze dag in dag uit trotseren om ons werk voor kinderen te doen. De vastbeslotenheid om door te gaan heb ik met eigen ogen gezien bij een eerder incident ruim twee jaar geleden. Dat zal nu ook gebeuren, maar wel nadat heel goed gekeken is welke maatregelen we als organisatie moeten en kunnen nemen om het werk zo veilig mogelijk uit te voeren."
 
De situatie in Afghanistan
Afghanistan kampt al sinds de jaren zeventig met geweld en conflict: de Russische invasie werd opgevolgd door een reeks burgeroorlogen, die de weg vrij maakte voor de Taliban. In 2001 mengde de Westerse wereld zich in het conflict met een veiligheidsmacht, waar ook Nederland onderdeel van uit maakte.

Sinds 2004 heeft Afghanistan weer een gekozen regering en is het land begonnen aan de wederopbouw. Het blijft echter onrustig in het land. Nog altijd zijn er nog 2,5 miljoen Afghaanse vluchtelingen in onder andere Pakistan. Vorig jaar kwamen tussen januari en september 689 kinderen om het leven en raakten 1.791 kinderen gewond door geweld - een kwart van alle getroffenen.

Wat doet Save the Children in Afghanistan?

Save the Children werkt al sinds 1976 in Afghanistan. Ondanks het feit dat het een van de moeilijkste en gevaarlijkste plekken op aarde is, bereikten we er meer dan 1,4 miljoen kinderen met essentiƫle hulp. Bijvoorbeeld met:

  • wederopbouw van medische klinieken en beschikbaar stellen van ambulances en medicijnen in het getroffen Kandahar.
  • noodhulp aan gevluchte kinderen en hun families in de getroffen provincie Nangarhar.
  • onderwijs voor ontheemde kinderen, terugkerende vluchtelingen en kinderen die opgroeien in extreme armoede.
  • het terugbrengen van kinderboeken in de Afghaanse cultuur door boeken te verspreiden op scholen en thuisbibliotheken in het hele land.
    Dit project is mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Postcode Loterij.
  • een vakopleiding voor Afghaanse jongeren die nog nooit naar school zijn geweest, zodat ze een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen.
  • voorbereiden van schoolkinderen op noodsituaties, zodat er minder gewonden en doden vallen tijdens incidenten.