Verwacht in 2018: ruim 48.000 Rohingya-baby’s in overvolle kampen

In 2018 komen ruim 48.000 Rohingya-baby’s ter wereld in de overbevolkte vluchtelingenkampen van Bangladesh, blijkt uit onze nieuwe cijfers.

Al bij hun geboorte staan ze op achterstand; ze worden geboren in geïmproviseerde nederzettingen van bamboe en tentzeil, in gezinnen die op voedselhulp zijn aangewezen om te overleven. De overlevingsstrijd begint voor de baby’s al bij hun eerste ademtocht.
 
Ziektes en ondervoeding
Slechts enkelen worden geboren in relatief veilige kliniekjes: de meeste baby’s zien het levenslicht in onhygiënische omstandigheden. Vanaf de eerste dag lopen ze een groot risico op ziektes en ondervoeding en daarmee lopen ze een grotere kans te sterven voor hun vijfde levensjaar.

"Dit is geen plek om geboren te worden" 
“Dit jaar worden naar schatting per dag ruim 130 kinderen geboren in de kampen. De meeste baby’s worden waarschijnlijk geboren in de armoedige, donkere tenten”, zegt Rachael Cummings, gezondheidsspecialiste van Save the Children in Cox’s Bazar. “Dat komt deels door het gebrek aan goede 24-uurs faciliteiten voor noodgevallen, maar ook door de slechte toegang tot gezondheidszorg in het algemeen. De sanitaire voorzieningen in de kampen zijn slecht, het is een broedplaats voor ziektes zoals difterie, mazelen en cholera, waar juist pasgeboren baby’s heel vatbaar voor zijn. Dit is geen plek om geboren te worden.”
 
Negen kliniekjes
Save the Children heeft negen kliniekjes in de kampen ten zuiden van Cox’s Bazar, bemand door ervaren artsen, verpleegkundigen en verloskundigen. Elk kliniekje helpt zo’n 70 patiënten per dag. Onder hen veel aanstaande moeders of vrouwen die net moeder zijn geworden, maar ook patiënten die lijden aan huidziektes, koorts en ondervoeding.
 
Hulporganisaties zoals wij doen alles wat ze kunnen om de gezondheid van kinderen, moeders en zieken in de kampen te verbeteren. De noden zijn echter enorm en er is onvoldoende  geld om elke moeder en elk kind de benodigde medische zorg te geven.
 
Wij hebben inmiddels meer dan vijftig Child Friendly Spaces in de kampen ingericht, plekken waar kinderen veilig kunnen spelen en zich kunnen ontwikkelen. We delen verder voedsel uit, evenals goederen voor onderdak en hygiëne- en huishoudpakketten. Ook graven we latrines en delen we warme kleren en dekens uit om kinderen te beschermen tijdens de koude wintermaanden. Sinds september 2017 hebben we meer dan 380.000 Rohingya in Bangladesh geholpen.