Voortgezet onderwijs voor meisjes kan ruim 50.000 kindhuwelijken voorkomen

Als alle meisjes over de hele wereld hun middelbare school zouden afmaken, zouden er tot 2030 ruim vijftig miljoen kindhuwelijken kunnen worden voorkomen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Save the Children.

In de publicatie Working Together to End Child Marriage wordt de belangrijke rol die onderwijs speelt bij het terugdringen van het aantal kindhuwelijken belicht. “Door een combinatie van armoede en seksediscriminatie wordt in veel families gedacht dat hun dochters beter af zijn als echtgenote en moeder dan wanneer ze een opleiding volgen”, aldus Helle Thorning-Schmidt, CEO van Save the Children International. “Maar niets is minder waar.”
 
Te jong om kinderen te krijgen
“Als een meisje voor haar 18e trouwt, ondervindt ze daar haar hele leven last van. Ze loopt meer risico op (seksueel) misbruik en de kans dat ze moeder wordt voordat ze daar emotioneel of fysiek klaar voor is, is groot. Ook hebben haar kinderen een grotere kans om voor hun vijfde verjaardag te sterven. Daarom is het van het grootste belang om kindhuwelijken te voorkomen.”
 
Onze aanpak heeft succes
In Nepal, dat ondanks een wettelijk verbod een van de hoogste aantallen kindhuwelijken in AziĆ« heeft, werpt de aanpak van Save the Children vruchten af. In nauwe samenwerking met lokale overheden, wetshandhavingsinstanties, religieuze leiders, dorpsgemeenschappen en meisjes zelf hebben we voorlichting gegeven over de gevaren van kindhuwelijken. Dankzij deze inspanningen is het aantal kindhuwelijken in gebieden waar Save the Children actief is tussen 2015-2017 met 11% gedaald. 
 
Vooruitgang, maar niet snel genoeg
Wereldwijd zijn het afgelopen decennium naar schatting 25 miljoen kindhuwelijken voorkomen. Toch ligt geen enkel ontwikkelingsland op schema om te voldoen aan de VN-doelstelling om deze schadelijke praktijk in 2030 uitgebannen te hebben. Thorning-Schmidt: "Er wordt wereldwijd vooruitgang geboekt, maar niet snel genoeg. Daarom doen we op Wereldmeisjesdag een dringende oproep aan overheden: geef prioriteit aan het aanpakken van kindhuwelijken en ruim daarmee een van de grootste obstakels voor de emancipatie en educatie van meisjes uit de weg."