Vrees voor nieuwe ramp in Rohingya-kampen

Het komende regenseizoen dreigt een nieuwe verwoestende ramp te veroorzaken in de Rohingya-kampen in Bangladesh, waarschuwt Save the Children. De moessons dumpen de komende maanden naar verachting meer dan drie meter regen op de overbevolkte kampen, waardoor modderstromen en aardverschuivingen delen van het kamp kunnen wegvagen.

“Door de moessonregens gaan toiletten onderlopen en zien we straks spelende kinderen tussen de uitwerpselen. Dat is het recept voor ziekte-uitbraken. Een kwart van de toiletten en de helft van de waterputten zullen beschadigd raken. Het mengsel van overlopende wc’s en overstromingswater is een recept voor rampen”, zegt gezondheidsspecialiste Myriam Burger van Save the Children ter plekke. “Kampen zijn al overbevolkt, kinderen zijn verzwakt door ondervoeding en we hebben al uitbraken van mazelen en difterie gehad. Als de moesson ook nog eens gaat zorgen voor overstromingen staat ons een nieuwe ramp te wachten.

De waarschuwing komt vlak nadat de VN en internationale NGO's een nieuw actieplan lanceerden. Tot eind 2018 is 950 miljoen dollar nodig om de Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh te helpen, en de 336.000 Bangladeshi die eveneens zwaar zijn getroffen door de crisis. ‘Elke ziekte-uitbraak kan het leven van duizenden ondervoede kinderen eisen’, staat in het actieplan. Daarom voorziet het in 50.000 deugdelijke latrines en zeker 30 faciliteiten om menselijke uitwerpselen te verwerken.

In de regio Cox's Bazar valt de meeste regen - ongeveer 2,7 meter - tussen juni en augustus, maar zware regenval komt al vanaf april voor. Cyclonen vormen een risico van half april tot half juni. “Als geen haast wordt gemaakt met het versterken van de infrastructuur en het verplaatsen van de kwetsbaarste gezinnen, gaat het regenseizoen enorme schade aanrichten. Hutten zullen verwoest worden, wegen en laaggelegen hutjes zullen overstromen en de kans op aardverschuivingen is groot”, zegt Burger.

Sinds 25 augustus 2017 zijn meer dan 671.000 Rohingya in Cox's Bazar aangekomen, onder wie ongeveer 370.000 kinderen. Het actieplan omvat maatregelen die de schade van het regenseizoen moeten beperken, maar ook eten en schoon water voor de honderdduizenden Rohingya moeten garanderen, net als betere toegang tot gezondheidszorg en betere behuizing. Daarnaast zet het plan in op steun voor de lokale bevolking van Cox's Bazar, die zwaar getroffen wordt door de toegenomen arbeidsconcurrentie, ontbossing en inflatie.

Verder is 47 miljoen dollar aangemerkt om meer dan een half miljoen Rohingya-kinderen en lokale kinderen onderwijs te kunnen geven; er zijn zeker 5.000 klaslokalen met bekwame leraren nodig. “Onderwijs is belangrijk voor de toekomst van kinderen, maar scholen zijn tevens de beste plek om met kinderen te praten over hoe ze gezond kunnen blijven en hoe ze zich kunnen voorbereiden op de moessons”, zegt onderwijsadviseur Heather Carroll van Save the Children. “Slechts een kwart van de Rohingya-kinderen in Bangladesh heeft echter toegang tot onderwijs, bijna de helft van de kinderen uit de gastgemeenschap maakt de basisschool niet af.”

Save the Children runt ruim 100 centra waar kinderen toegang hebben tot onderwijs en nog eens 86 kindvriendelijke ruimtes, waar specialisten het psychosociale herstel van kinderen ondersteunen. Carroll: “De centra bieden een veilige plek waar kinderen worden beschermd tegen misbruik, gedwongen huwelijken, kinderarbeid, uitbuiting en mensenhandel. Onze medewerkers zijn erop getraind kinderen te herkennen die extra steun nodig hebben omdat ze bescherming nodig hebben, ziek zijn of omdat ze een trauma hebben opgelopen.”