Zeven miljoen kinderen getroffen door overstromingen Kerala

De dodelijke overstromingen in de zuidelijke deelstaat Kerala in India kunnen een verwoestende invloed hebben op kinderen, waarschuwt Save the Children.

Volgens de overheid is 70 procent van de bevolking van Kerala - zo'n 23 miljoen mensen – getroffen door het water, onder wie 7 miljoen kinderen. Bijna een miljoen mensen zijn zwaar getroffen, omdat ze hun huizen moesten verlaten en hun toevlucht moesten nemen tot evacuatiecentra, kampen of ge├»mproviseerde onderkomens.
 
De afgelopen twee weken werd Kerala getroffen door de zwaarste overstromingen sinds 1924; hele gemeenschappen werden verwoest en meer dan 350 mensen stierven. De omvang van de ramp is nauwelijks te bevatten. In sommige gemeenschappen is elk huis zwaar beschadigd of verwoest. Daken en muren zijn ingestort, wegen zijn weggespoeld.
 
“Sommige mensen zitten nog altijd vast op de bovenste verdieping van hun huis”, zegt noodhulp-manager Ray Kancharla van Save the Children India, die ter plaatse is. “De regens zijn afgenomen en het water trekt zich terug, maar het laat een spoor van vernietiging achter. Het is nog steeds heel moeilijk om het gebied in te komen vanwege de verwoeste wegen, omgevallen bomen en aardverschuivingen. Het kan nog wel een week duren voordat we een duidelijk beeld hebben van de echte omvang van de ramp.”
 
Save the Children maakt zich grote over de impact van de overstromingen op kinderen op de langere termijn. Kancharla: “Hun leven en gevoel voor normaliteit staat volledig op z’n kop. Veel kinderen zullen zich angstig voelen, onzeker over wat er van hun huis over is en wat er met hun vriendjes is gebeurd. Op de korte termijn is er behoefte aan voedsel, onderdak en schoon drinkwater, maar voor de langere termijn hebben kinderen vooral emotionele steun nodig om te herstellen.”
 
Save the Children richt de komende dagen vijf kindvriendelijke plekken in, waar kinderen mee kunnen doen aan therapeutische activiteiten en spelletjes, zich weer even kind kunnen voelen en met vriendjes kunnen spelen. “Het is bijzonder om het effect te zien. Het heeft invloed op hun zelfvertrouwen en het vermogen om te gaan met tegenslag”, zegt Kancharla.
 
Save the Children richt zich in Kerala op de zwaarst getroffen en gemarginaliseerde gezinnen en heeft een team van specialisten ter plaatse die bekijken waar de grootste noden liggen. De hulporganisatie heeft een lange geschiedenis in het reageren op rampen in India, waaronder de verwoestende overstromingen in Assam, Bihar, Uttar Pradesh en West-Bengalen vorig jaar.