Helft Syrische kinderen kent niets anders dan oorlog

Acht jaar. Zo lang duurt de oorlog in Syrië inmiddels. Wat begon als een plaatselijk protest, groeide uit tot de langstdurende oorlog sinds de Tweede Wereldoorlog. De grootste slachtoffers? Syrische kinderen.

4 miljoen (de helft) van hen kent niets anders dan oorlog. Uit onderzoek van Save the Children blijkt dat een derde zich constant onveilig voelt. Syrische kinderen ervaren dagelijks stress en gevoelens van eenzaamheid.

Ongeschoold
Save the Children ondervroeg 365 kinderen in 4 door de oorlog getroffen regio’s: Idlib, Aleppo, Raqqa en al-Hassakeh. Een van hun grootste zorgen is om voor altijd ongeschoold te blijven. Op dit moment gaan 2 miljoen Syrische kinderen (een derde)  als gevolg van de oorlog niet naar school. Een derde van alle schoolgebouwen is niet meer toegankelijk. De helft van de ondervraagde kinderen heeft te maken gehad met geweld, raakte gescheiden van familieleden, verloor hun thuis en had geen toegang tot basisvoorzieningen zoals onderwijs en gezondheidszorg. De gevolgen van het leven in oorlog zijn voor hen onderdeel geworden van hun dagelijks bestaan.

Hoopvol
Opvallend is dat de ondervraagde kinderen blijven geloven in een betere toekomst. Ze vertrouwen erop dat zij kunnen bijdragen aan een beter Syrië. Ondanks die hoop voor de toekomst is er juist nu veel behoefte aan hulp. Op 15 maart begint het negende oorlogsjaar en heeft meer dan de helft van de kinderen humanitaire hulp nodig. Velen leven in gebieden waar basisbehoeften ontbreken, maar de slechte infrastructuur zorgt voor beperkte toegang tot de plekken waar hulp nodig is.

'Oorlog heeft ons alles ontnomen'
Lina (13 jaar) vluchtte weg van haar huis Oost-Ghouta nadat ze gebombardeerd waren. Tijdens het bombardement verloor ze haar beide ouders. ‘Ik wilde toen zelf ook dood, maar God had andere plannen met mij.’ Nu woont ze in Idlid met haar broer en oma. ‘De oorlog heeft ons alles ontnomen: een toekomst en de mogelijkheid om naar school te gaan.’ Door de onveilige situatie in haar woonplaats kan ze al drie jaar niet naar school. Het is haar grootste wens om een opleiding te kunnen doen.
 
'Bang als ik een vliegtuig hoor'
Sara (14 jaar) raakte gewond bij een luchtaanval in haar huis in Deir Ezzor. Een maand was ze blind als gevolg van de chemische stofdeeltjes die ze in haar ogen kreeg. Ze woont nu in een vluchtelingenkamp, waar ze meedeed aan het onderzoek. ‘Voor de oorlog was ik gelukkig en leefde ik samen met mijn familie. Nu voel ik mij niet meer gelukkig. De oorlog en mijn leven zijn één geworden. Als ik een vliegtuig hoor ben ik bang. Ik vind het belangrijk dat andere kinderen onze verhalen horen en weten wat er hier speelt. Wat ik tegen ze zou willen zeggen is: blijf altijd dichtbij je familie en speel niet met gevaarlijke spullen.’

Het onderzoek van Save the Children wordt gepresenteerd aan de vooravond van de door EU en VN georganiseerde conferentie in Brussel over Syrië van 12- 14 maart, waar politici, beleidsmakers, afgevaardigden van donorlanden en vertegenwoordigers van het maatschappelijke middenveld uit Syrië en de regio in gesprek gaan over de toekomst van het land.
 
Feiten uit het onderzoek en de huidige situatie 

  • 11,7 miljoen Syriërs hebben humanitaire hulp nodig
  • Meer dan 2 miljoen Syrische kinderen kunnen niet naar school (een derde van de schoolgaande populatie)
  • Een derde van alle scholen is zwaar beschadigd door de oorlog
  • 1 op de 3 Syrische kinderen voelt zich constant onveilig
  • 2,5 miljoen kinderen zijn als gevolg van de oorlog hun thuis kwijtgeraakt
  • De grootste wens van de ondervraagde kinderen is vrede en een betere bescherming tegen geweld
  • Save the Children en partnerorganisaties werken in 4 regio’s in het noorden van Syrië en bereikten met hulpprogramma’s meer dan 750.000 Syriërs, van wie de helft kinderen. Wij bieden noodhulp, maar zorgen ook voor scholing in de zogenoemde ‘Child Friendy Spaces’ waar kinderen tot rust kunnen komen, psychosociale hulp krijgen en er mogelijkheden zijn voor onderwijs
N.B. Omwille van privacy zijn de namen Sara en Lina veranderd.