Cycloon Idai: evacuatie nodig voor 100.000 Mozambikanen

Een gebied van 50 vierkante kilometer staat compleet onder water. Familieleden zitten tegen elkaar aan op hun daken, wachtend op redding. De situatie is kritiek.

Het stadje Buzi in Mozambique dreigt binnen 24 uur volledig onder water te komen te staan.

Cycloon Idai kwam op 14 maart aan land in de Mozambikaanse kuststad Beira en trok verder landinwaarts. Daarbij werden zowel in Mozambique als in Malawi en Zimbabwe grote verwoestingen aangericht. Mozambique is het zwaarst getroffen. Volgens de Mozambikaanse overheid zijn 600.000 mensen getroffen door de ramp, waarvan 260.000 kinderen. 100.000 kinderen en volwassenen moeten zo snel mogelijk geƫvacueerd worden naar veilig gebied. In eerste instantie werd bericht over ongeveer 80 doden, maar nu hulpverleners via helikoptervluchten een beter beeld krijgen van het rampgebied, lijkt het te gaan om minstens 1000 doden. De komende dagen wordt nog meer hevige neerslag verwacht. Er wordt gevreesd voor nog meer dodelijke slachtoffers.

Save the Children ter plaatse
Hulpverlener Machiel Pouw leidt namens Save the Children de reddingsoperatie in Mozambique. ‘Deze ramp groeit met de minuut. Het is een race tegen de klok om kinderen en hun ouders te redden. Dat geldt zeker voor het plaatsje Buzi, waar we minder dan 24 uur hebben om kinderen van de daken van hun huizen te halen. Wij steunen de oproep van de overheid dat er snel meer hulpteams nodig zijn om mensen te redden.’ De orkaan verwoestte huizen, ziekenhuizen, scholen, wegen en bruggen. Doordat de infrastructuur vernield is, is het lastig om in de getroffen gebieden te komen. Beluister hier zijn interview met NOS Radio 1.

Save the Children biedt hulp in de zwaarst getroffen gebieden van Mozambique, de provincies Tete, Manica, Sofala en Zambezia. Dat doen we samen met onze collega’s van Oxfam en CARE. Op dit moment zijn al drie vrachtwagens met hulpgoederen onderweg naar Beira. Een vliegtuig met 51 ton hulpgoederen is onderweg.

Foto: Josh Estey/CARE