Duizenden kinderen dreigen dakloos te worden

Minstens 15.000 Syrische kinderen in het Libanese dorp Arsal dreigen dakloos te raken als de plaatselijke veiligheidsraad plannen doorzet om woningen van vluchtelingen te vernietigen.

Save the Children, World Vision en Terre des Hommes roepen de Libanese overheid op om deze ramp te voorkomen.

De Libanese veiligheidsraad (een militair orgaan), maakte half april bekend dat alle door Syrische vluchtelingen gebouwde ‘semipermanente woningen’ in het Oost Libanese dorp Arsel herbouwd of aangepast moeten worden. Vluchtelingen hebben tot 9 juni de tijd om aanpassingen te doen. De regels voor het officieel maken van de woningen blijven onduidelijk. Eén van die regels is dat muurtjes maximaal 1 meter hoog mogen zijn en dat huizen uit ‘officiële materialen’ moeten bestaan. Volgens onze hulpverleners in Arsal zijn er minstens 5600 muurtjes hoger dan toegestaan. De Syrische vluchtelingen gebruikten veelal tenten als basis voor hun woning. Om zich te beschermen tegen de extreme weersomstandigheden in het gebied maakten velen hun tenten steviger door er cementen of stenen muurtjes tegenaan te bouwen.
 
De geplande sloopactie zou ruim 5000 families raken, waar 15.000 kinderen deel van uitmaken. Voor deze families is er geen alternatieve woonplek. Arsal ligt geïsoleerd ten opzichte van andere dorpen en de vluchtelingen hebben niet het geld of de middelen om een nieuw huis te bouwen. Samen met de woningen zullen ook sanitaire voorzieningen worden vernietigd, wat het risico verhoogt op ziektes en uitdroging.

Extra hulp
Ter voorbereiding op deze mogelijke ramp zamelt Save the Children extra voedselpakketten en tenten in om kinderen en hun families te ondersteunen. Ook is er een mobiele ‘child friendly space’ waar kinderen naartoe kunnen komen voor activiteiten of gesprekken met hulpverleners. Deze ruimtes bestaan ook in de huidige kampen en geven kinderen rust en structuur. Deze mobiele ruimte kan letterlijk meereizen met de kinderen als zij opnieuw moeten vluchten.
“Deze kinderen hebben nog steeds trauma’s van hun vlucht uit Syrië en raakten hier eindelijk een beetje geworteld. Nu moeten ze opnieuw hun huizen verlaten en dreigen zij alles kwijt te raken. Geen enkel kind zou dit opnieuw moeten hoeven meemaken”, aldus Pim Kraan, directeur Save the Children.
In de omliggende dorpen Baalbeck en Hermel staan ook veel onofficiële huizen gebouwd door Syrische vluchtelingen. Hen wacht hetzelfde lot. Arsal heeft 100.000 inwoners, waaronder 40.000 Syrische vluchtelingen die afhankelijk zijn van noodhulp. De meeste vluchtelingen hebben al hun bezittingen in hun woningen opgeslagen en zullen naar alle waarschijnlijkheid proberen om in het dorp te blijven.
 
Schuld aan problemen

In Libanon wonen ongeveer 1 miljoen Syrische vluchtelingen, de helft is kind. De Libanese overheid geeft vaak Syrische vluchtelingen de schuld van sociaaleconomische problemen in het land. In veel dorpen is het aantal vluchtelingen groter dan het aantal oorspronkelijke bewoners, wat bijdraagt aan de negatieve houding naar nieuwkomers. Save the Children werkt al vanaf 1953 in Libanon en biedt noodhulp en ondersteuning op het gebied van onderwijs en ondernemerschap.