Een op de tien kinderen in Jemen door geweld op de vlucht

1 op de 10 kinderen in Jemen heeft de afgelopen vier jaar huis en haard moeten verlaten. Sinds het begin van de oorlog zijn 1,5 miljoen kinderen hun huis ontvlucht en blootgesteld aan honger, ziekte en geweld.

Alleen al het afgelopen jaar raakten in de zwaar belegerde havenstad Hodeida een half miljoen kinderen ontheemd. Deze kinderen hebben NU hulp nodig’, zegt Tamer Kirolos, directeur van Save the Children in Jemen. ‘We hebben te maken met de grootste humanitaire crisis van dit moment en daarin zijn kinderen het meest kwetsbaar.’

Gevechten in Hodeida
In de afgelopen 6 maanden zijn al meer dan een half miljoen kinderen ontheemd geraakt door de gevechten in Hodeida, meldt de VN. Dit betekent dat – alleen al in Hodeida - gemiddeld 2.000 kinderen per dag hun thuis kwijtraken.

Vluchten geen optie
Burgers die proberen te vluchten lopen grote risico’s. In augustus vorig jaar stierven 22 kinderen en 4 vrouwen als gevolg van een luchtaanval. Afgelopen maandagavond kwamen bij een bomaanslag in het zuidwesten van Jemen 7 mensen om het leven en raakten er 20 gewond.

Als families de vlucht overleven, lopen zij opnieuw gevaar omdat er in opvangkampen en bij gastgezinnen te weinig voedsel is en de hygiƫne te wensen overlaat. Jonge kinderen krijgen te maken met ondervoeding en ziekte. In totaal dreigt voor 14 miljoen Jemenieten de hongerdood.

Sinds de oorlog in 2015 uitbrak, stierven naar schatting 85.000 kinderen aan de gevolgen van ondervoeding. ‘Kinderen zijn de meest kwetsbare groep in deze oorlog. Ze kunnen door de oorlog niet naar school en riskeren uitbuiting en mishandeling. Kinderen lijden kou omdat ze geen fatsoenlijk dak boven hun hoofd hebben en er geen geld is om te stoken’, zegt Tamer Kirolos. Save the Children is een van de grootste hulporganisaties ter plaatse en werkt veelal met lokale professionals.