Hulporganisaties samen actief in Zuid-Soedan

Nederlandse hulporganisaties helpen slachtoffers overstromingen Zuid-Soedan. 
 

Vijf Nederlandse hulporganisaties Red een Kind, Plan Nederland, Tear, ZOA en Save the Children hebben als partners binnen de Dutch Relief Alliance (DRA) hun krachten gebundeld om families in Zuid-Soedan te helpen. Het Ministerie van Buitenlandse zaken heeft 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld om vanaf 26 november 6 maanden lang noodhulp te verlenen in de zwaar getroffen gebieden in Jonglei, waaronder Pibor.

Al geruime tijd wordt het oosten van het land geteisterd door zware overstromingen veroorzaakt door extreme regens. Meer dan 900.000 mensen zijn in dit gebied getroffen door de overstromingen, 420.000 van hen zijn ook hun huis kwijtgeraakt. De regering van Zuid-Soedan heeft op 27 oktober de noodtoestand uitgeroepen. Medische klinieken, scholen, kerken en politiebureaus staan ​​onder water. Hele gemeenschappen zijn ontheemd.
De zware regenval heeft gebieden getroffen die al te kampen hadden met voedseltekorten door jarenlange conflicten.
 
Lokale contacten
De organisaties van de samenwerking zijn al meer dan 20 jaar aanwezig in Zuid-Soedan en verleenden al hulp in het gebied. Er zijn nauwe betrekkingen met de lokale autoriteiten en gemeenschappen, wat de noodhulp sneller toegang geeft.
 
De hulpverlening is in verschillende fases opgedeeld. Allereerst richten de partners zich op het uitdelen van hygiëne- en voedselpakketten. Tegelijkertijd wordt er ook visgereedschappen en zaden uitgedeeld zodat de families kunnen beginnen met hun eigen voedselvoorziening. Ook zullen de samenwerkende organisaties een ‘WASH-programma’ implementeren. Hiermee wordt de toegang tot water en sanitaire voorzieningen verbeterd om het uitbreken van ziekten te voorkomen.
 
Medische zorg
Om sterfte helpen te voorkomen onder kinderen jonger dan vijf jaar worden lokale medici getraind in het behandelen van longontsteking, malaria en diarree bij deze groep. Zwangere vrouwen krijgen extra zorg en er worden babykits uitgedeeld.
 
Het doel van de samenwerking van Red een Kind, Plan Nederland, Tear, ZOA en Save the Children is om ruim 100.000 mensen in nood in Zuid-Soedan te bereiken. Alle organisaties brengen hun eigen expertise mee en vullen elkaar aan waar mogelijk.