‘Ik ben bang dat iemand me misschien vermoord’

Tweederde van de 600 ondervraagde Afghaanse ouders zeggen dat hun kinderen bang zijn.

Bang voor explosies, kidnapping of andere extreme vormen van geweld onderweg naar school. Dit blijkt uit een nieuw rapport gepresenteerd door Save the Children. Een enquête onder 600 ouders en 90 kinderen in 4 provincies van Afghanistan, toont de omvang aan van de constante angst waarin kinderen leven. Er heerst ook groot gebrek aan mentale hulp om hun ervaringen te kunnen verwerken.
 
‘Wanneer ik naar school loop, ben ik bang voor zelfmoordaanvallen, ontvoeringen of dat iemand me misschien vermoord’, vertelt de 10-jarige Hermat. Het is hier oorlog. Mensen vermoorden kinderen, we zijn niet veilig. En we hebben geen goede scholen. Heel veel mensen worden vermoord, het is nergens veilig,’ aldus Hermat. Hij gaat naar een school dat door Save the Children is opgezet in zijn dorp in de provincie Kaboel. Het onderzoek is in een periode van twee weken gedaan in april 2019 in geselecteerde gebieden in de provincies van Kaboel, Balch, Faryab en de Sar-e-Pol. 

Save the Children vraagt de Nederlandse overheid, specifiek Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, al geruime tijd om meer fondsen vrij te maken voor het beschermen van de mentale gezondheid van kinderen, specifiek in conflictgebieden waar de toegang tot gezondheidszorg beperkt is. Ons nieuwe rapport maakt de noodzaak hiervan nog eens pijnlijk duidelijk.


Save the Children werkt sinds 1976 in Afghanistan. Momenteel bereiken wij meer dan 700,000 kinderen met programma’s in 16 van de 34 provincies.

Lees hier voor het volledige rapport.