Kinderen in actie voor leeftijdsgenoten in oorlog

150 basisschoolkinderen liepen donderdagmiddag vanaf het Malieveld naar het Vredespaleis om aandacht te vragen voor hun leeftijdgenoten in conflictgebieden.

Save the Children’s beschermvrouwe Prinses Viktória de Bourbon de Parme nam uit handen van gevluchte jongeren een petitie in ontvangst die oproept tot het beter beschermen van kinderen in oorlogsgebieden.

Save the Children organiseerde ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan een symposium in het Vredespaleis over de positie van kinderen die opgroeien in conflictgebieden. 1 op de 5 kinderen leeft in een conflictgebied, dat is twee keer zoveel als 20 jaar geleden. Experts op het gebied van internationaal recht, psychosociale hulp en oorlogswonden spraken over hoe kinderen beter beschermd kunnen worden. 

Prinses Viktória: "Kinderen voelen zich betrokken en willen hun stem laten horen. Dat zie je ook bij de discussie over het klimaat. Het is heel mooi dat die kinderen die optocht houden, niet alleen in Nederland maar ook bijvoorbeeld in Irak en Mali, en op Trafalgar Square in Londen waar het in 1919 voor Save the Children met een protestactie van een enkele vrouw allemaal is begonnen."

Veiligheidsexperts, VN-gezanten, afgevaardigden van overheden en ervaringsexperts bespraken plannen om kinderen beter te beschermen. Als onderdeel van het symposium lanceert Save the Children een veldhandboek dat artsen en hulpverleners helpt in hun werk met gewonde kinderen in conflictgebieden. Wereldwijd is het de eerste keer dat een dergelijk handboek is opgesteld. Het boek bevat niet alleen (chirurgische) richtlijnen voor de behandeling van kinderen met ernstige verwondingen maar ook methodes voor het beperken van de psychologische impact van oorlogswonden.