Leefsituatie kinderen in azc’s nog steeds ‘schokkend’

De verbetering van de leefsituatie van kinderen in azc’s is te minimaal. Dat stelt de Werkgroep Kind in azc.

‘Het aantal keer dat kinderen moeten verhuizen is het afgelopen jaar toegenomen in plaats van afgenomen. Schokkend’, stelt Helen Schuurmans namens de Werkgroep Kind in azc, waar Save the Children deel van uitmaakt. 

Onder de maat 
Al in juni 2018 bleek dat de leefsituatie van kinderen in asielzoekerscentra en gezinslocaties onder de maat is. De betrokken Kamerleden en toenmalig staatssecretaris Harbers lieten destijds weten het belang van het kind centraal te willen stellen. Maar staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid boekt weinig vooruitgang, stelt de Werkgroep Kind azc in een brief aan de Tweede Kamer.  
 
Jeugd in azc
‘Te vaak schrijft de staatssecretaris ‘onderzoeken, aanjagen en nader onderzoek te willen doen’ en dat is niet genoeg. Zeker als je je realiseert dat kinderen door achterstanden bij de IND een groot deel van hun jeugd in het azc moeten verblijven’, zegt Schuurmans.
 
Stop verhuizen van kinderen
De Werkgroep vindt dat het Kamerdebat van 7 november vooral moet gaan over het stoppen van verhuizen van kinderen in azc’s. ‘Zolang dat niet wordt aangepakt, blijft het voor kinderen onmogelijk hun draai te vinden in Nederland, goed onderwijs en goede medische zorg te krijgen, vrienden te maken, kortom: kind te kunnen zijn’, aldus Schuurmans.