Martijn Krabbé bezocht Indiase straatkinderen met Save the Children

In zijn rol als ambassadeur van de Nationale Postcode Loterij bezocht Martijn Krabbé een project van Save the Children in India dat straatkinderen aan een identiteitskaart helpt.

Zonder deze kaart hebben ze geen toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen. ‘Ik zag deze kinderen van niemand, iemand worden. Gewoon doordat ze eindelijk een identiteit krijgen’, aldus Krabbé.
 

Verrast door optimisme
Het was de eerste keer dat de presentator in India was. Hij bezocht onder meer de 10-jarige Prem in Calcutta die in de brandende zon op een vuilnisbelt werkte en zag hoe kinderen van de leeftijd van zijn eigen zoons de hele dag slippers knippen. ‘De heftige omstandigheden van de kinderen maakten grote indruk, maar nog meer was ik verrast door hun optimisme. De kinderen en de hulpverleners zaten vol energie en hebben ondanks de slechte situatie veel vertrouwen in de toekomst..’

Naar school
In India leven circa 2 miljoen kinderen op straat omdat ze wees zijn, van huis zijn weggelopen of omdat hun ouders op straat wonen. 80 procent van deze kinderen heeft geen identiteitskaart en dat betekent dat ze geen toegang hebben tot onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen. Om te kunnen overleven is bijna 70 procent van de straatkinderen aan het werk. Martijn sprak bijvoorbeeld met Nargis, een meisje van 11 dat in Calcutta naast een spoor woont . ‘Zij knipte de hele dag slippers en verdiende daar nog geen 70 euro cent per dag mee’, vertelt hij. Nu ze een identiteitskaart heeft gaat ze eindelijk naar school en heeft ze de mogelijkheid een eigen bankrekening te openen, waardoor ze een zorgverzekering kan krijgen en andere sociale voorzieningen die zij en haar familie nog helemaal niet kennen.

Hulpverleners van Save the Children gaan de sloppenwijken in op zoek naar deze ongeregistreerde kinderen. Ze nemen ze mee naar een speciaal registratiecentrum waar ze dankzij geld van de Postcode Loterij een identiteitsbewijs krijgen. Dankzij dit project zullen 200.000 kinderen een identiteitskaart en daarmee de kans op een beter leven krijgen.

Vanaf maandag 15 april zendt 5 Uur Live dagelijks een korte reportage uit van de reis van Krabbé met Save the Children. Klik hier voor de reportages en verhalen van de kinderen.