“De verhalen van Priscilla en Marissa komen echt binnen. Helaas hoor ik dit niet voor het eerst”, zegt De Jonge. “Je ziet vaak dat bijvoorbeeld kindermishandeling, armoede en jeugdhulp grote impact hebben op een kinderleven. Ik trek me dat zeer aan.”
De lijst met knelpunten betreffende de naleving van kinderrechten, die is samengesteld met input van 80 organisaties en kennisinstituten, wordt gekleurd door de verschuiving van overheidstaken van de staat, met name jeugdzorg, naar gemeenten.
Priscilla, 17 jaar, heeft jarenlange ervaring met jeugdzorg, zij is op haar tiende uit huis geplaatst omdat haar moeder niet meer voor haar kon zorgen. “Toen ik uit huis werd geplaatst, kwam ik in jeugdzorg terecht. Ik ben er net uit en in al die jaren elf keer verhuisd”, zegt Priscilla. ”Vrijheidsbeperking wordt in de jeugdzorg regelmatig toegepast en je moet steeds wennen aan nieuwe begeleiders. Het is voor een kind vaak onduidelijk wat een volgende stap is. Dit maakt de ervaring in jeugdzorg traumatisch.” Dit moet volgens Priscilla echt aangepakt worden.
Plaatsingen in de gesloten jeugdzorg moet korter en vaker voorkomen worden, benadrukt de minister. “Belangrijk is dat we ook stoppen met het separeren en afzonderen van kinderen. Daar wordt geen enkel kind beter van. We zijn momenteel bezig met verbeteringen door te voeren in de gesloten jeugdzorg. Andere zorgpunten die Priscilla benadrukt, behoeven uiteraard ook aandacht”, aldus De Jonge.
Marissa van 18 weet hoe het is om in armoede te leven en om als gezin schulden te hebben. Volgens haar moet er beter gekeken worden naar de situatie thuis van sommige kinderen. En ook naar kinderen luisteren. “Omdat mijn moeder veel werkte, ben ik voor mijn broertje gaan zorgen. Dat was best zwaar. Voor mij betekent armoede niet alleen dat ik niet veel geld had. Ik was ook veel alleen en kon niet vaak leuke dingen doen.” Marissa vervolgt: “De situatie duurt nu al lang, we hebben nog steeds niet elke dag geld voor warm eten. Wanneer bijvoorbeeld de auto kapotgaat, wordt er een beroep gedaan op wat ik met mijn bijbaantje verdien. Je levert hierdoor veel in als kind.”