Noodhulp na cycloon Idai in Mozambique

Orkaan Idai heeft in Mozambique, Malawi en Zimbabwe grote verwoestingen aangericht. Ook de daaropvolgende overstromingen eisen hun tol. Onze hulpverleners zijn in Mozambique om kinderen en hun ouders van noodhulp te voorzien.

Idai kwam op 14 maart aan land in de Mozambikaanse kuststad Beira en trok verder landinwaarts. Door de harde wind en overstromingen zijn gebouwen en bruggen ingestort en wegen onbegaanbaar. Daardoor zijn veel plaatsen onbereikbaar. Omdat ook telefoon- en internetverbindingen zijn uitgevallen, weten we nog niet precies om hoeveel doden en gewonden het gaat. Maar de Mozambikaanse president Filipe Nyusi vreest dat er zeker duizend doden te betreuren zijn. "De komende dagen wordt nog veel meer neerslag verwacht. Het zou ons niet verbazen als het aantal slachtoffers tot boven de duizend oploopt", aldus Nyusi.
 
Noodhulp en herstel
Save the Children biedt hulp in de zwaarst getroffen gebieden van Mozambique, de provincies Tete, Manica, Sofala en Zambezia. Dat doen we samen met onze collega’s van Oxfam en CARE. De Nederlander Machiel Pouw leidt de hulpoperatie in Mozambique. “We zorgen voor water, voedsel, medicijnen en onderdak. Kinderen die in de chaos hun familieleden zijn kwijtgeraakt worden opgevangen en beschermd en zo snel mogelijk herenigd met hun familie. Ook proberen we te voorkomen dat er ziektes uitbreken.”