Oproep aan Tweede Kamer: maak einde aan weeshuistoerisme

Ons Hoofd Lobby & Advocacy Riekje Camara riep tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer de aanwezigen op een einde te maken aan weeshuistoerisme.

Vrijwilligerswerk doen in een weeshuis. Het klinkt zo mooi, maar de werkelijkheid is anders. Opgroeien in een weeshuis is schadelijk voor kinderen. Het aantal weeshuizen groeit wereldwijd in aantal. Helaas is een belangrijke oorzaak daarvan het weeshuistoerisme: de vraag naar vrijwilligerswerk in een weeshuis creëert het aanbod.

80% van kinderen geen wees
Wereldwijd leven zo’n acht miljoen kinderen in weeshuizen, terwijl volgens schattingen 80% van deze kinderen nog één of zelfs beide ouders heeft. Gezien de specifieke kwetsbaarheid van deze miljoenen (jonge) kinderen en de ernstige gevolgen voor hen op lange termijn is specifieke aandacht hard nodig.
 
Ontwikkelingsachterstand
Tal van (internationale) onderzoeken laten zien welke negatieve effecten het opgroeien in een tehuis heeft op kinderen, met name op kinderen jonger dan drie jaar. Voor iedere drie maanden die een kind doorbrengt in een weeshuis verliest het kind één maand aan ontwikkeling. Riekje Camara: “Kinderen in tehuizen hebben een grotere kans op groeiachterstand (stunted growth) en een lager IQ omdat ze prikkeling en aandacht missen. Tehuizen zijn vaak onveilig voor kinderen. Kinderen in tehuizen zijn gevoelig voor verwaarlozing, geweld en misbruik wat vaak onopgemerkt blijft. Hier moet zo spoedig mogelijk een einde aan komen.”
 
Bekijk de oproep van Riekje Camara hier, rond 1 uur en 15 minuten. Meer weten over ons standpunt? Lees het hier.