Pramesthri (11) uit Delft wint Kidsweek winactie

In mei brachten wij een speciale bijlage uit bij kinderkrant Kidsweek. Hier was een winactie in opgenomen

Stel. Jij bent de baas van de wereld. Hoe zou jij de oorlog tegen kinderen stoppen?

Kinderen konden op allerlei manieren meedoen. We hebben veel inzendingen ontvangen, allemaal fantastisch! En toch was er één die ons extra opviel; die van Pramesthi Condronegoro (11) uit Delft. Zij kwam pas twee jaar geleden in Nederland wonen met haar familie en stuurde ons een prachtige brief. Dit zijn haar ideeën om de oorlog tegen kinderen te stoppen:

  • Dat er geen verschillen meer zijn zoals: blanke en zwarte mensen, het geloof of je een meisje of een jongen ben
  • Dat er genoeg eten is voor alle mensen in de wereld, dan hoeven ze niet eten te stelen bij de buren en als iedereen dat doet omdat ze geen eten had dan kan dat een oorlog veroorzaken
  • Elke landen moet gewoon de grond bezit behouden, zoals nu in Palijstijnen en Esraeliërs die moeten vechten om wat groetere grond bezit te hebben. Dat moet stoppen, daardoor raak onschuldige kinderen en volwassenen gewond.
  • Politieke partijen en koningen en presidenten moeten minder ruzie maken met elkaar, als ze heel veel ruzie met elkaar maken , is de kans groot dat er oorlog zou komen.
  • En vrouwen moeten meer rechten hebben en met respect behandeld worden, zoals in Jemen worden jongeren meisjes uitgehuwelijk om te trouwen terwijl ze dat eigenlijk niet willen, zo'n jonge meisjes moet gewoon naar school kunnen en studeren en dat ze gewoon meer vrijheid kunnen hebben, dat vind ik.

De directeur van Save the Children op bezoek

In plaats van dat Pramesthi naar het kantoor van Save the Children kwam, ging de directeur naar haar toe, op school. Alle kinderen waren onder de indruk van hun klasgenoot die haar brief voorlas en alle vragen beantwoordde.

"Ik vind het zo goed dat je dit hebt gedaan, ik ga nu pas echt nadenken over hoe erg het in andere landen voor kinderen kan zijn", aldus een jongen uit de klas.

Willen we de toekomst van onze kinderen veiligstellen, dan is het belangrijk dat we ze ook een stem geven en echt luisteren naar hun zorgen en oplossingen. Dankzij kinderen als Pramesthi worden volwassenen wakkergeschud en leeftijdgenoten gestimuleerd ook voor hun eigen rechten op te komen.

Save the Children steunt alle kinderen, overal ter wereld. Niet alleen degenen die in nood zijn, maar ook zij die hulp kunnen gebruiken om hun stem hoorbaar te maken