Ruim 2500 kinderen in kampen in het noordoosten van Syrië

Meer dan 2500 buitenlandse kinderen uit 30 landen wonen in drie verschillende migrantenkampen in het noordoosten van Syrië. Sommige van hen zijn nog maar een paar dagen of weken oud.

Wij willen dat de internationale gemeenschap maatregelen neemt voor hun veiligheid.

De kinderen zijn afkomstig uit families die banden hebben of hadden met terreurorganisatie IS. Ze leven afgezonderd van andere mensen in de kampen en dat belemmert hun toegang tot hulp. De meeste kinderen zitten in de kampen met hun moeders, sommigen worden opgevangen door vrijwilligers. In een aantal gevallen zijn vrouwen die door IS als kind zijn meegenomen, nu zelf moeder geworden.

Grote ontberingen
In de drie kampen is een groot tekort aan bescherming en er is dringend behoefte aan voeding en medische hulp. Ook is er hulp nodig voor kinderen met traumatische ervaringen. Het leveren van zulke diensten in een veilige en gezonde omgeving is nu niet mogelijk in het noordoosten van Syrië.

Slachtoffers van het conflict
Save the Children pleit ervoor dat kinderen en hun families door landen worden teruggehaald.
"Alle kinderen die banden hebben of banden hadden met IS zijn slachtoffer van het conflict en moeten als zodanig gezien worden", zegt Sonia Khush, directeur van Save the Children Syrië. "Alle landen waarvan burgers gevangen in Syrië zitten, moeten hun verantwoordelijkheid nemen."

Toename aantal ontheemden
De huidige militaire aanval op de laatste overgebleven ISIS-gebieden zal de komende weken waarschijnlijk tot nog meer ontheemden leiden. Sinds januari zijn 560 buitenlandse families, onder wie meer dan 1.100 kinderen, samen met duizenden Syrische families naar de kampen getrokken, op de vlucht voor het offensief in Hajin en Baghouz. Ze hebben zich aangesloten bij duizenden andere mensen die sinds het offensief op Raqqa in 2017 in de kampen woonden.
 
Uitgeput en ondervoed
Kinderen die in ISIS-gebieden worden belegerd, hebben maanden of zelfs jaren geen goede medische zorg en voedsel gekregen. Ze komen uitgeput en ondervoed in de ontheemdenkampen aan, terwijl er al zo’n tekort aan humanitaire hulp is. Volgens de Verenigde Naties stierven in januari en februari tijdens de tocht minstens 50 kinderen aan onderkoeling, ondervoeding en medische aandoeningen.

Veilig repatriëren
Save the Children roept de landen van herkomst op om deze kinderen en hun families veilig te repatriëren met het oog op revalidatie en/of re-integratie, met volledige naleving van het internationale recht, inclusief het recht op een eerlijk proces.