Dit is een oude foto van overstromingen in India (2014)

Ten minste 350.000 kinderen in India lopen gevaar door orkaan Fani

Orkaan Fani, die naar verwachting meerdere oostelijke staten van India zal treffen, brengt 800.000 mensen direct in gevaar, waaronder 350.000 kinderen, waarschuwt Save the Children.

Nog veel meer Indiërs zullen mogelijk getroffen worden door zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen.
 
De regering van India heeft bijna een miljoen mensen geëvacueerd en hen naar veiliger plekken of orkaancentra gebracht. De orkaan heeft de afgelopen dagen snelheid opgebouwd in de Baai van Bengalen, die bekend staat als de ‘stormbaai.  Op vrijdag bereikt Fani de deelstaten Andrha Pradesh en Odisha. Windsnelheden tot 200 km per uur samen met hevige regenval zijn een gevaar voor huizen, scholen en het openbare leven.
 
Wij hebben vooraf een team van specialisten naar Odisha gestuurd.  Zij hebben de eventueel benodigde hulp vooraf geïnventariseerd. Er staan tenten en huishoud- en schoolmateriaal klaar om uit te delen.

Andhra Pradesh
Wij werken sinds de jaren zestig in India en hebben al tientallen jaren ervaring met het bieden van hulp na natuurrampen. Ook hebben wij in de afgelopen vier jaar in 80 dorpen in Andhra Pradesh ‘jeugd response teams’ opgezet.  Het gaat om 2000 jongeren en 1200 kinderen die actief zijn in 80 dorpen. Deze getrainde jongeren werken samen met de overheid en zorgen ervoor dat de hun gemeenschappen zijn voorbereid op natuurrampen.
 
Vikas Gora, de algemeen directeur van Save the Children in Zuid-India, zegt hierover: "Dit gebied is gevoelig voor orkanen dus we hebben de gemeenschappen geholpen zich voor te bereiden. Dat doen we door groepen jongeren en kinderen te trainen en deze teams in te delen in ‘waarschuwings- en reddingsgroepen’ .  We hebben de dorpen ook voorzien van sirenes, kookgerei, gereedschap en rijst. En we hebben zonnepanelen voor computers en radio’s. Bij een storm valt immers vaak meteen de stroom uit. De dorpen krijgen real-time waarschuwingen en informatie over de orkaan en de schade in de rest van het gebied. Ook kan de lokale bevolking zelf rapporteren aan de overheid over de situatie ter plekke."
 
Odisha
In Odisha helpen we kinderen op 200 lagere scholen en 300 kleuterscholen.  We zorgen voor bescherming en onderwijs. En ook helpen we de lokale bevolking zich voor te bereiden op natuurrampen.