Twee jaar Rohingya-crisis: de situatie in Myanmar verslechtert

Twee jaar na de gewelddadige verdrijving uit Myanmar, is de toekomst van bijna een miljoen Rohingya nog even uitzichtsloos. 

In een gezamenlijke verklaring spreken 61 hulporganisaties, waaronder Save the Children, hun zorgen uit over de positie van de Rohingya in zowel Myanmar als Bangladesh. Zij roepen de internationale gemeenschap op de rechten van de Rohingya te waarborgen, daders van mensenrechtenschendingen te berechten en ervoor te zorgen dat de omstandigheden in Cox’s Bazar, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, verbeteren.

500.000 kinderen  
In Cox’s Bazar wonen bijna een miljoen Rohingya, onder wie 500.000 kinderen. Uit onderzoek van Save the Children blijkt dat meer dan de helft van de kinderen en hun ouders dagelijks stress ervaart en een kwart depressieve gevoelens heeft. Van de kinderen boven de 15 jaar krijgt 94 procent geen onderwijs. Save the Children runt 100 ‘learning centers’, waar jonge kinderen dagelijks onderwijs krijgen. Maar het behalen van een echt diploma is nog altijd niet mogelijk, omdat de Rohingya geen staatsburgerschap hebben.

Toekomst
Annemieke Ruggenberg, woordvoerder van Save the Children, kwam begin augustus terug uit Cox’s Bazar. “Kinderen van de Rohingya worstelen nog steeds met pijnlijke herinneringen aan hun vlucht”, zegt Ruggenberg. “In Cox’s Bazar wordt op veel verschillende manieren hulp geboden, maar de Rohingya verdienen meer dan alleen overleven. Zij hebben recht op een toekomst en op een veilig leven.”

Veilige terugkeer en waardig leven
De hulporganisaties dringen er bij de regeringen van Bangladesh en Myanmar op aan te zorgen voor een veilig terugkeerproces en een waardig leven in Myanmar. Tot nu toe werd de Rohingya een paar keer de mogelijkheid gegeven terug te keren naar Myanmar, maar onder slechte voorwaarden. Zij zouden nog altijd stateloos blijven en dus geen mogelijkheden hebben om onderwijs te volgen of te werken. Een terugkeer moet volgens de hulporganisaties te allen tijde vrijwillig zijn en er moet staatsburgerschap gegeven worden.

Bewijsmateriaal
De 61 hulporganisaties maken zich grote zorgen over de veiligheid van Rohingya-gezinnen in de staat Rakhine. Het is nog altijd erg moeilijk om toegang te krijgen tot de dorpen waar de Rohingya wonen, waardoor lang niet alle slachtoffers van geweldplegingen geholpen kunnen worden. Save the Children wil dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de mensenrechtenschendingen in Myanmar verantwoordelijk worden gehouden. Daarom helpt de organisatie bij het verzamelen van bewijsmateriaal van de wandaden tegen de Rohingya.