Wereldvluchtelingendag: 35 miljoen kinderen op de vlucht

Op deze Wereldvluchtelingendag moeten we helaas melden dat er op dit moment meer mensen op de vlucht zijn dan ooit: 70 miljoen, van wie de helft kind is.
 

Save the Children helpt kinderen en hun families die op de vlucht zijn, overal ter wereld. Zo ook zij die zijn gevlucht voor de oorlog in Syrië en nu in het grootste vluchtelingenkamp van Jordanië, Za’atari, leven. Bijna 20% van de 76,989 vluchtelingen in Za’atari is jonger dan 5 jaar.

 

Scholing

Save the Children helpt de gevluchte kinderen en hun families op verschillende manieren. Kinderen van 3 en 4 jaar kunnen naar een van onze drie voorscholen in het kamp; hun ouders krijgen een cursus positief opvoeden. Oudere kinderen ontvangen schoolspullen, onderwijs of vaktrainingen en in hun vrije tijd krijgen ze voetbal- en weerbaarheidstrainingen.

<i>“Voordat de oorlog uitbrak, woonde ik in een rustig dorpje. Ik ging naar school en had een fijn leven. Ik denk vooral met plezier terug aan de feestdagen waarop we met de hele familie naar het huis van mijn opa en oma gingen. We kregen allemaal een envelop met geld en konden de hele dag spelen en lekker eten.”</i>

De 15-jarige Fatima* woont sinds 2013 in Za’atari, samen met haar ouders, drie zussen en twee broers. Op haar jongste zusje na zijn alle kinderen in Syrië geboren.

“Voordat de oorlog uitbrak, woonde ik in een rustig dorpje. Ik ging naar school en had een fijn leven. Ik denk vooral met plezier terug aan de feestdagen waarop we met de hele familie naar het huis van mijn opa en oma gingen. We kregen allemaal een envelop met geld en konden de hele dag spelen en lekker eten.”