Zeker 50 kinderen gewond bij aanslagen Kaboel

De Afghaanse hoofdstad Kaboel is opgeschrikt door verschillende aanvallen op veiligheidsdiensten, waaronder een autobom die een deel van een basisschool vernietigde. Daarbij raakten 50 kinderen gewond.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. Het geweld komt net nadat de VS en de Taliban in Qatar zijn begonnen aan nieuwe vredesgesprekken. 
 
Onno van Manen, directeur Save the Children in Afghanistan:
“Opnieuw betalen kinderen de prijs voor het voortdurende geweld in Afghanistan. Door een autobom raakten vandaag (maandag 1 juli) minstens 50 kinderen ernstig gewond. Het is verwerpelijk dat zij, juist op een plek die veiligheid en stabiliteit zou moeten bieden, moesten vrezen voor hun leven.”
 
Afghanistan is volgens Van Manen één van de gevaarlijkste plekken ter wereld om kind te zijn. “80 procent van de kinderen die slachtoffer worden van oorlogsgeweld zijn geraakt door explosieve wapens. Kinderen zijn - omdat ze klein zijn - extra kwetsbaar voor dit soort geweld. Vooral hoofd- en borstwonden komen vaak voor. Dit soort verwondingen zijn vaak levensbedreigend en zorgen voor blijvend letsel. Ook vertonen kinderen die slachtoffer worden van explosieve wapens vaak symptomen van depressie en ontwikkelen zij snel angststoornissen.
 
Van Manen roept onder meer de internationale gemeenschap op om kinderen beter te beschermen. “In een oorlog zijn kinderen altijd slachtoffer. Niet alleen in Afghanistan. 420 miljoen kinderen over de hele wereld leven in gebieden waar conflict hun leven beïnvloed. Dit moeten we met zijn allen stoppen.”