750 miljoen kinderen gaan niet naar school. Investeren is noodzakelijk.

Pim Kraan roept de Tweede Kamer op meer te investeren in onderwijs wereldwijd. Wereldwijd gaan 750 miljoen kinderen niet naar school. Dit heeft ingrijpende en ernstige gevolgen voor kinderen.
 

Nederland moet voor de periode 2021-2025 100 miljoen euro investeren in onderwijs wereldwijd. Hiervoor pleitte Save the Children-directeur Pim Kraan tijdens een gesprek met de commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp van de Tweede Kamer. Samen met Alice Albright (CEO Global Partnership for Education) en Victoria Ibiwoye (een jongerenvertegenwoordiger uit Nigeria) hield hij een pleidooi voor de noodzaak van extra investeringen.

750 miljoen kinderen niet naar school
Al voor de covid-pandemie gingen ruim 250 miljoen kinderen niet naar school. Tijdens de piek van de crisis gingen 91 procent van de kinderen in de schoolgaande leeftijd niet naar school, ruim 1,6 miljard kinderen. Op het moment zijn dit er nog steeds 750 miljoen. Door de gevolgen van de covid-19 crisis lopen bovendien tientallen miljoen kinderen het gevaar niet meer terug te keren naar school. Uit onderzoek blijkt dat vooral de meest kwetsbare kinderen, waaronder meisjes, kinderen in conflictgebieden, vluchtelingenkinderen en kinderen met een beperking extra worden geraakt door deze onderwijscrisis.

‘Niet naar school gaan heeft ingrijpende en ernstige gevolgen voor kinderen: we zien dat kinderarbeid, kindhuwelijken, rekrutering in bendes en milities, psychische problemen en ondervoedingscijfers omhoog schieten. De ene negatieve trend veroorzaak een volgende, wat resulteert in een neerwaartse spiraal van ellende,’ stelt Pim Kraan.

Covid-19 verergert de situatie
‘De wereld loopt al achter waar het gaat om het realiseren van de onderwijsdoelstellingen, vult Alice Albright aan. ‘Covid-19 heeft de situatie alleen nog maar verergerd. De enige manier om de verloren tijd in te halen is duurzame innovatie. Hiervoor zijn wel grote nieuwe investeringen nodig door belangrijke donorlanden zoals Nederland.’
 
Meer duidelijkheid investeringen na begrotingsbehandeling
De timing van de hoorzitting was strategisch gekozen met de begrotingsbehandeling die deze week plaatsvindt. De komende tijd wordt duidelijk welke investeringen Nederland zal doen in onderwijs. Save the Children blijft zich inzetten voor een effectief (financieel) beleid op het gebied van onderwijs zodat alle kinderen en jongeren gelijke kansen krijgen.

>