Atifa’s dagboek: een vluchtelingenkamp in Corona-tijd

De Afghaanse Atifa (17 jaar) verblijft samen met haar ouders en broertje (5) in Moria op Lesbos. In haar dagboek schrijft ze over het leven in het Griekse kamp.

'Ik maak me erg veel zorgen over mijn moeder en broertje. Ze zijn ziek. Moria is een gevaarlijke plek voor zieke mensen, en het is er ongelofelijk vies,' zo begint Atifa's online dagboek. Het leven in een vluchtelingenkamp is normaal gesproken al zwaar, maar nu met de wereldwijde pandemie helemaal. Soms mag je een week lang niet je tent uit.

Aandacht voor moeilijke omstandigheden
Om aandacht te vragen voor de moelijke omstandigheden in het kamp, houdt Atifa op verzoek van VluchtelingenWerk, Defence for Children en Stichting vluchteling een dagboek bij. Vrijwel dagelijks vertelt ze via WhatsApp wat ze meemaakt in het kamp. Haar everingen laten feilloos zien hoe zwaar het leven in Moria is en hoe ze constant heen en weer geslinderd wordt tussen hoop en vrees.

Situatie verslechtert verder door Covid-19
De situatie in vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden en aan de Turkse grens verslechtert met de dag. Vluchtelingen zijn verworden tot pionnen in de machtsstrijd tussen Turkije, Griekenland en de Europese Unie. Door Covid-19 is de sitatie voor de vluchtelingen nog verder verslechterd. In de kampen zijn op dit moment nauwelijks mogelijkheden om de verspreiding van het virus af te remmen.
 

>