Bosbranden in Australië traumatisch voor kinderen

De bosbranden die Australië blijven teisteren, treffen kinderen en hun families hard.

Tienduizenden kinderen zijn getroffen door de bosbranden in Australië. Kinderen worden tijdens een natuurramp van dit formaat blootgesteld aan zeer traumatische en stressvolle evacuaties en voortdurende bedreigingen. Save the Children biedt Child Friendly Spaces in het zuiden van Nieuw-Zuid-Wales en het oosten van Victoria. Deze nieuwe Child Friendly Spaces komen bovenop de al bestaande veilige speelplekken in andere delen van Australië, zoals de Adelaide Hills in Zuid-Australië.

Psychosociale hulp
Onze hulpverleners in Child Friendly Spaces (CFS’s) bieden opvang, begeleiding en psychosociale hulp aan kinderen en hun families. “We weten dat kinderen het meest kwetsbaar zijn tijdens rampen en crisissen. Waar we nu mee te maken hebben is een crisis van ongekend formaat. Het effect van deze traumatische ervaringen op kinderen mag niet onderschat worden,” zegt Paul Ronalds, directeur van Save the Children Australië. 

Herstel en veerkracht 
CFS’s zijn veilige speelplekken die doorgaans in of rond evacuatiecentra en opvangkampen  worden gevestigd. Getrainde en gekwalificeerde kindspecialisten bieden spel- en sportactiviteiten in een veilige omgeving. “Kinderen kunnen in een Child Friendly Space beginnen met het verwerken van hun ervaringen, wat cruciaal is voor hun herstel en het opbouwen van veerkracht. Ouders krijgen zo ook de mogelijkheid om hun aandacht te vestigen op andere belangrijke zaken, zoals het regelen van hulp, het kopen of repareren van (verloren) bezittingen en administratieve zaken,” aldus Ronalds.

Er zijn tot nu toe 21 mensen gestorven, meer dan 60 miljard vierkante meter land is verbrand en ongeveer 1400 huizen zijn verloren gegaan.
 

>