Corona-uitbraak in Cox’s Bazar

In Cox’s Bazar – het grootste vluchtelingenkamp ter wereld – is de eerste coronabesmetting vastgesteld. Dat melden hulpverleners van Save the Children in Bangladesh.

Athena Rayburn, medewerker van Save the Children in Cox’s Bazar: “We maken ons grote zorgen over de impact van COVID-19 op Bangladesh. In het hele land zij al ruim 20.000 besmettingen vastgesteld. Nu het virus het grootste vluchtelingenkamp ter wereld is binnengekomen, kijken we naar het zeer reële vooruitzicht dat duizenden mensen kunnen sterven aan het coronavirus. Deze pandemie kan Bangladesh tientallen jaren terugbrengen.”

Cox’s Bazar - en heel Bangladesh - is door het zwakke gezondheidssysteem slecht voorbereid op de coronacrisis. Op een bevolking van 160 miljoen, zijn er maar 2000 ventilators beschikbaar. Op dit moment zijn er geen IC-bedden beschikbaar in het kamp, waar bijna 1 miljoen Rohingya-vluchtelingen wonen, van wie meer dan de helft kinderen. Doordat veel kinderen ondervoed zijn, zijn zij extra vatbaar voor virussen.

Save the Children is al 8 jaar actief in Cox’s Bazar. De laatste maanden lag de focus op preventie van corona, maar daarnaast biedt de organisatie onderwijs, psychologische steun, voeding en medische zorg aan de vluchtelingen in het kamp.

Hier lees je meer over onze collega Willem Sools, die voor Save the Children vanuit Eindhoven naar Cox’s Bazar vertrok.

Juist tijdens deze pandemie

Ze hebben jouw hulp nodig

Doneer nu
>