Duizenden kinderen dakloos door brand kamp Moria

De brand is het resultaat van 5 jaar onmenselijk beleid. Wij roepen de Nederlandse regering op 500 alleenstaande kinderen hier op te vangen.

De brand in kamp Moria vannacht was allesverwoestend. Duizenden kinderen, waaronder alleenstaande, hebben het brandende kamp verlaten en zijn nu dakloos. Ze zijn wanhopig op zoek naar een veilige plek en lopen een groot risico op geweld en uitbuiting. Ze zijn bang, hongerig en koud. Veel gezinnen zijn het weinige wat ze hadden, kwijtgeraakt. Ze hebben nu geen voedsel, water of bescherming. 

Brand resultaat van onmenselijk beleid
Deze brand is het resultaat van een onmenselijk beleid, waarbij tienduizenden mensen de afgelopen vijf jaar in moeilijke omstandigheden in overvolle kampen aan hun lot werden overgelaten. Vaak zonder toegang tot stromend water of andere essentiële behoeften. De meerderheid van de mensen die in Moria woonden, komt uit conflictgebieden zoals Afghanistan, Syrië en Irak. Ze hebben onvoorstelbaar veel meegemaakt. Ze kwamen naar Europa op zoek naar veiligheid, maar in plaats daarvan leefden ze in bittere armoede. 
 
Oproep aan regering: vang 500 alleenstaande kinderen op
Save the Children directeur Pim Kraan stelt dat de brand “een ramp boven op een ramp” is. “De situatie in Moira is al jarenlang onhoudbaar. Duizenden kinderen zijn nu ook hun slaapplaats kwijt en weten niet hoe en waar ze opgevangen zullen worden. Zoals wij veelvuldig eerder bepleitten: Nederland moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen en onmiddelijk 500 alleenstaande kinderen opnemen die vannacht ook nog dakloos zijn geworden.”

Geen Grieks probleem
De brand in Moria en de gevolgen hiervan zijn geen Grieks probleem; het is een Europees probleem. Dit is het moment voor de lidstaten van de Europese Unie (EU) om op te treden en deze kinderen in veiligheid te brengen. Het recente herplaatsingssysteem dat door de Europese Commissie is opgezet, moet onmiddellijk worden opgeschaald. Europese landen moeten ervoor zorgen dat gezinnen eindelijk een waardig leven kunnen leiden.

Deze tragische ramp toont eens te meer aan dat de hotspots in Griekenland niet als model kunnen dienen voor het nieuwe EU-migratie- en asielpact, waaraan de EU nu werkt. We kunnen niet toestaan ​​dat kinderen en hun gezinnen nog langer lijden en opgesloten zitten aan de grenzen van Europa.
 

>