Extra zorgen over situatie kinderen na explosie Libanon

Save the Children maakt zich zorgen over de situatie van kinderen na de verwoestende explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet.

Een explosie in de haven van Beirut gisteravond heeft een gebied met een radius van 10 kilometer verwoest. Save the Children-medewerkers die ter plaatse werken melden dat volledige straten door de explosie zijn weggevaagd en dat veel kinderen vermist zijn of op zoek zijn naar hun ouders.

Ramp desastreus voor kinderen
Jad, Sakr, Country Director van Save the Children in Libanon, is geschokt en verslagen door de explosie: “Het duurt bij rampen van deze omvang altijd een paar dagen voor het dodental duidelijk is. Wat nu al zeker weet is dat in een ramp als deze desastreus is voor kinderen. Ze raken gewond, raken hun ouders kwijt en raken ernstig getraumatiseerd. Het is van vitaal belang dat kinderen en hun families nu toegang hebben tot medische hulp en fysieke en emotionele bescherming.”

Timing had niet slechter gekund
“De explosie had niet op een slechter tijdstip plaats kunnen vinden,” stelt Sakr. Het land was net in een nieuwe lockdown door de COVID-19 crisis. Uit een analyse van Save the Children blijkt bovendien dat meer dan een half miljoen kinderen in Beiroet moeite hebben te overleven of honger leiden. Als gevolg van de bijna volledig ingestortte economie hebben hun families geen geld meer voor basisvoeding, elektriciteit, kookbrandstof, hygiĆ«ne en water. Zaken die nodig zijn om te overleven. Veel gezinnen zijn door de explosie in een klap hun huis kwijt en hebben geen dak meer boven hun hoofd.

Save the Children is ter plaatse
De Child Protection teams van Save the Children zijn ter plaatse en ondersteunen de lokale bevolking waar mogelijk. Ook het kantoor van Save the Children in Beirut is beschadigd door de explosie. Het personeel van Save the Children is ongedeerd en helpt waar mogelijk.

Laatste nieuws over Libanon

12-AUG-2023

Hadeel leert hoe ze haar eigen modebedrijf kan opzetten

21-JAN-2023

Kinderen in Libanon weer thuis door onderwijscrisis

05-JAN-2023

Steeds meer kinderen in Libanon weten niet wanneer hun volgende maaltijd is

>